Закарпаття: Старт традиційного фестивалю “Червене вино” у Мукачеві призначений на 14 січня

Січень, як не дивно, насичений святами вина. У цей місяць знову немає приводу не спробувати молодого вина, причому навіть не доведеться далеко їхати. З 1996 р. в Мукачеві проводиться фестиваль «Червене вино». Традиційно ця подія приурочується до дня святителя Василя Великого, який припадає на 14 січня. У наступному році – це п’ятниця, тож відвідати цю подію можна навіть у рамках туру вихідного дня. «Червене вино» триває, як правило, кілька днів. Тому у вас є всі шанси застати народне свято ще й у суботу.
Вважається, що саме в цей час, через кілька місяців бродіння, вино тільки настоялося, стало справжнім, іскристим. Тому «Червене вино» – подія для всіх мікровиноробів краю, тому як достиглі вино – це вінець важкого цілорічного праці сім’ї. На фестивалі працює журі, яке оцінює представлені вина. Переможець дегустації за традицією отримує порося.

За словами місцевих краєзнавців, перша виноробна виставка була проведена 120 років тому в Ужгороді. Ще на 20 років раніше в Мукачеві відбувся конкурс бондарів. У 1734 р. імператор Карл IV дозволив проводити в Мукачеві шість вільних ярмарків, на яких вино лилося рікою. У 1824 р. імператор Франц I дав добро на торгівлю вином на базарах у понеділок і вівторок. А до 1945 р. в пивних, корчмах, винних магазинах Мукачева вільно продавалося вино з домашніх господарств.

На фестиваль з’їжджаються винороби з усього краю. Найбільше представників з Ужгородського, Берегівського, Мукачівського та Виноградівського районів. За словами організаторів, в нинішньому році на події були присутні близько ста виноробів. Кожен з них привозить на фестиваль приблизно 300-500 л вина. Тому сумарна потужність фестивалю може досягати 50 тис. л вина. Спробувати вино пропонують безкоштовно. На минулому фестивалі діапазон цін за літр виноградного вина на ярмарку розтягнувся від 20 до 150 грн.

Центр Мукачева перетворюється на своєрідний ярмарок. На площі Миру рядами шикуються намети, в яких стоять барила з вином. Крім традиційних для Закарпаття сортів – Ізабелла, Лідія, Кадарка, сапераві і каберне, на фестивалі також можна спробувати вина з європейських сортів, таких як Цвайгелт, Трамінер, Черсегі Фюсереш, Іршаі Олівер, мускат, Мюллер Тургау.

Виноград в околицях Мукачева вирощують з давніх літ. Як і водилося в той час, кращі з них належали Мукачівському монастирю. Чернеча і Червена гора з висадженими на них кращими сортами винограду щорічно приносили монахам великі доходи. А вино із села Середнє у першій половині XIX ст. мало попит у Росії, де його закуповували для царського двору.

Потрібно сказати, що в Закарпатті достатньо не тільки фестивального новорічного колориту, але і є на що подивитися в рамках винного туризму. Найбільшими центрами виноробства є Мукачево, Берегово, Виноградово.

На Закарпатті є свої центри виноробства, є чимало стародавніх винних льохів. Найстаріші в селищі Середньому Ужгородського району датуються XVI ст. Довжина галерей становить близько півтора кілометра. Вражаючі і Бобовищанські підвали довжиною в кілометр, які знаходяться прямо в горі. Завдяки цьому в них зберігається постійний мікроклімат, середня цілорічна температура становить близько 13 градусів за Цельсієм. За рахунок численних джерел в підвалах підтримується і вологість. Тут одночасно на витримці може знаходитися до мільйона літрів вина.

Так що якщо ви не встигли визначитися з відпочинком на період новорічних свят, то Мукачево і його околиці можуть стати непоганою альтернативою. Тим більше що в цьому році, схоже, не буде істерики з приводу грипу, порівнянної з торішньою.

Інтернет-видання “Панорама Мукачева”