Закарпаття: Підприємства на кордоні перевірять, до якого митного списку вони належать — “білого” чи “чорного”

Нововведення передбачені, концепцією реформування діяльності митної служби України «Обличчям до людей» і стосуватимуться поширення принципу селективності контролю на основі автоматизованого управління ризиками. До «Білого списку» Державної митної служби України автоматично віднесено всі підприємства, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на території України.
Ті ж підприємства, за якими числяться порушення митного законодавства України, будуть вносити до спеціального Реєстру Державної митної служби України («Чорного списку»). Критерії  та порядок формування цього Реєстру затверджені наказом Держмитслужби від  17 грудня 2010 № 1485  «Про  заходи щодо введення  системи визначення ризикових показників за суб’єктними ознаками («Білий» та «Чорний» списки) при здійсненні митного контролю та митного оформлення»
Згідно  наказу, до товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України підприємствами, які не порушували законодавство, митний контроль здійснюватиметься з застосуванням мінімально необхідного обсягу митних процедур.
До товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України підприємствами, які включені до Реєстру («Чорний список») працівники митниць застосовуватимуть форми та обсяг митного контролю відповідно до затверджених профілів ризику з використанням Реєстру.
В основу формування Реєстру підприємств, переміщення якими товарів та транспортних засобів мають ознаки ризикованості або сумнівності покладено критерії, що свідчать про наявність негативних фактів попередньої діяльності підприємства при здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності.
Насамперед враховуватимуться ті порушення митного законодавства України, які тягнуть за собою значні негативні наслідки для держави. До них відноситься наявність протоколів про порушення митних правил та кримінальних справ. При здійсненні митних процедур також враховуватимуться факти отримання в установленому порядку інформації щодо сумнівності існування чи ведення господарської діяльності підприємствами. Більш прискіпливо перевірятимуть вантажі підприємств,  якщо  митними органами встановлено  факти підробки (фальсифікації) при декларуванні товарів сертифікатів про походження товару.
Введення системи визначення ризикових показників при здійсненні митного контролю та митного оформлення дозволяє в автоматизованому режим відбирати переміщення, які здійснюються підприємствами підвищеного ризику  та оперативно приймати рішення про адекватні обсяги митного контролю та разом з цим прискорити митне оформлення для підприємств, які дотримуються норм закону.

Прес-служба Чопської митниці