Закарпаття: Єдині «правила гри» щодо оренди землі в місті запроваджено сесією Ужгородської міської ради

21 грудня сесією Ужгородською міської ради було прийняте рішення, згідно з яким проведені деякі уточнення та доповнення  до рішення № 482 від   27 вересня 2007 року.

Попереднім рішенням було встановлено розмір орендної плати за МАФ на рівні 50 грн за 1 кв.м в центральній частині міста, 40 грн у середній та 30 грн у периферійній частині. Тим же рішенням визначено, що та ж сама вартість 1 кв. м. для розміщення тимчасових літніх террас – 5 грн  у центрі, 4 грн у середній частині і 3 грн на периферії.

Департамент міського господарства, проаналізувавши ситуацію, зробив наступні зміни. По-перше, чітко визначили поняття «літня терраса» (це тимчасова споруда, яка має межі і використовується у літній сезон для здійснення підприємницької діяльності, переважно – торгівлі). По-друге, визначили обов’язкові умови для розміщення літніх терас. Це, зокрема, наявність вбиральні у закладі, при якому розміщується літня тераса, або ж – біотуалету.

Врешті, дорівняли вартість оренди землі у центральній частині міста для розміщення літніх терас до вартості оренди землі для МАФ.

“Ми пропонуємо прозорий і зрозумілий для всіх мешканців міста підхід. Він полягає в тому, що оренда квадратного метру землі буде коштувати для всіх підприємців однаково. Ми не надаємо комусь преференцій і не створюємо подвійних стандартів. Раніше, за метр землі у центрі міста, одні підприємці сплачували 50 грн, а інші 5 грн.”, – коментує Олексій Касперов, начальник департаменту міського господарства.

У Департаменті уточнюють – йдеться винятково про короткострокову оренду для здійснення підприємницької діяльності з МАФ (вартість оренди не змінилась) і літніх терас (вартість яких буде 50 грн за 1 кв.м у центральній частині, 30 грн у середній і 10 грн у периферійній частині).

«Таким чином ми досягаємо впорядкування стосунків з орендарями, для яких пропонуємо «правила гри», себто, працюємо на винятково чесних і прозорих засадах. Хочу звернути увагу, що нами підготовлений механізм  контролю за виконанням цього рішення. Буде створена комісія, яка буде постійно слідкувати за відповідністю розміщення МАФ і літніх терас з підписаними договорами оренди. І якщо за незаконне розміщення підприємець отримає адміністративне покарання, то повторне порушення – тягне кримінальну відповідальність”, – акцентує керівник.

zakarpatpost.net