Закарпаття: Невинні на перший погляд новорічні іграшки можуть стати причиною справжньої трагедії…

З наближенням Різдвяних і Новорічних свят різко збільшується попит на піротехнічну продукцію. У ці дні на полицях торгівельних закладів з’являються різноманітні хлопавки, петарди, свічки, ракети, бенгальські вогні тощо. А й справді, хіба святкування Нового року може обійтися без піротехніки: вибухаючи в небесах, салюти розцвітають яскравими спалахами. Це так красиво!

Але ніколи не варто забувати правило:  не вмієш – не берися.  Адже невинні на перший  погляд  іграшки можуть стати  причиною справжньої трагедії. Річ у тім,  що ту небезпеку, яку таїть у собі піротехніка і яка обов’язково виникає при найменшому порушенні правил користування нею, посилює легкий доступ  до неї.

Тут варто знати: уся піротехніка,  яка надходить  в обіг, підлягає обов’язковій сертифікації, а місця її реалізації повинні бути відповідним чином оснащені. При цьому обов’язково  слід  дотримуватися вимог нормативних документів, затверджених у порядку, встановленому законодавством.

На ринку піротехнічних виробів існує багато підробок, тому з метою профілактики незаконного обігу піротехнічних виробів, захисту громадян від травмування, співробітники  міліції заздалегідь проводять заходи щодо виявлення фактів незаконної торгівлі піротехнікою.

Святкові дні —  не за горами. Тому не слід забувати, що при спрацьовуванні піротехнічних виробів виникають різні фактори, які несуть у собі потенційну небезпеку для оточуючих. Знання цих факторів дозволяє значно підвищити безпеку користувачів і оточуючих при виникненні умов, не передбачених в інструкціях.

Загальні правила безпеки  під час  користування піротехнікою

Купувати піротехнічні вироби необхідно тільки в спеціалізованих відділах магазинів, де продавці відповідають за якість товару. Уся сертифікаційна продукція має обов’язкову інструкцію, де  вказані  назва заводу виготовлювача, дата виготовлення, строк зберігання й правила користування піротехнікою. Не варто  купувати  піротехніку на базарі або в кіосках. Особливу увагу  слід звертати  на строк придатності й дату виготовлення товару. Не можна купувати  вироби сумнівного вигляду, що мають пошкодження або деформацію корпусу. Обов’язково  потрібно ознайомлюватися  з інструкцією із застосування й суворо дотримуйтеся її.  Придбану піротехніку   зберігають у сухих місцях, віддалених від нагрівальних приладів.  Майданчик для феєрверка повинен бути розташований на відстані не менше 50 метрів від житлових будинків, над ним не повинно бути гілок дерев, ліній електропередач  та інших перешкод.  Не можна запускати феєрверки з балкона або вікна. Підпалювати феєрверк краще з відстані витягнутої руки палаючою бенгальською свічею. Перед тим як підпалити ґніт, слід  точно визначити, звідки будуть вилітати палаючі елементи. Не можна  нахилятися над “вертушкою”, що запускається, і навіть жартома не спрямовувати  феєрверки убік людей. Необхідно стежити за тим,  аби феєрверк був встановлений  вертикально й надійно зафіксований цеглою, камінням, землею або снігом, щоб під час роботи він не перекинувся й не став стріляти убік глядачів.  Коли піротехніка відгорить і відстріляє, не можна  підходити  до неї відразу, адже не виключено,  що заряд  спрацював не до кінця.   Якщо в ракети або салютної батареї не виявляється запального шнура – їх краще викинути й не намагатися підпалити обладнання.

Правила безпеки при запуску петард

У петард настільки ж багато прихильників, як і супротивників. Петарди прийшли до нас з Китаю, де їх спалюють у величезних кількостях, для того щоб голосним тріском відганяти від себе «злих духів». Безпечні петарди з успіхом замінюють тягу в молоді до різних «самопалів».

Це паперові  гільзи, усередині яких засипаний піротехнічний вміст,  що  при запалюванні  дуже швидко згоряє й розриває паперову оболонку з гучним звуком.

Варто пам’ятати, що петарди —  досить безпечні, якщо дотримуватися елементарних правил:  ніколи не затримуйте палаючу петарду в руках;  не кидайте палаючі петарди в людей;  не поміщайте петарду в замкнену банку, цебро, пляшку;  використовуйте петарди тільки на відкритому повітрі;  не наближайтеся до палаючої петарди ближче  ніж на 5-10 м;  петарди слід носити тільки в пакуванні;  не носіть петарди в кишенях.

ВЗГ УМВС України в Закарпатській області