Закарпаття: У що обійдеться батькам новорічний ранок їхньої дитини?

Наближаються новорічні ранки у дитячих садках та у школах – важлива і відповідальна подія у житті кожної дитини. Водночас новорічний ранок – неабиякий клопіт для батьків, які хочуть, аби їхня дитина виглядала на такому заході найкраще. Окрім маскарадного костюму батькам доведеться викласти в дитсадку чи школі ще й на Діда Мороза, святковий стіл та подбати про подарунки.

Маскарадний костюм

Ще років з двадцять тому ніхто й подумати не міг, що перед новорічними святами на прилавках магазинів можна буде без проблем придбати дитячий маскарадний костюм на будь-який смак. Тепер можна обрати вбрання будь-якого казкового персонажу чи героя фільму. Раніше батьки або замовляли пошив костюмів, або виготовляли їх самостійно. В цьому була своя перевага: в одній групі ніколи не могло бути дітей із двома однаковими нарядами, а всі матеріали були натуральними. Цього аж ніяк не можна сказати про маски та костюми, що сьогодні лежать на прилавках. Усі вони -китайські та виготовлені зі штучних матеріалів, що легко спалахують від найменшої іскри.

Нині далеко не всі батьки готові витрачати дорогоцінний час на самостійне виготовлення костюма. Звичайно можна звернутися до ательє з пошиву одягу, але це обійдеться не дешевше, ніж купівля готового костюму. За його пошив ужгородські швачки беруть близько 150 гривень. Тому більшість батьків у пошуках новорічних нарядів для своїх чад вирушають у ці дні на ринки та до магазинів.

В Ужгороді  магазини, що продають святкові костюми можна порахувати на пальцях однієї руки. Костюми тут як продаються, так і беруться на прокат. Ціни залежать від персонажу, який втілений у костюмі та розміру:

«Ціни різні. Наприклад, костюм відьмочки, який ще й підсвічується коштує 145 гривень, а якщо брати на прокат, то –  45. Костюм хлопчика-спайдермена коштує 115 гривень, на прокат – 40. Костюм мага – 205 гривень. Прокат – 65. Костюм червоної шапочки – 170 гривень. Якщо ж брати на прокат, то 55. Загалом маємо більше 60-ти різних костюмів як для дітей, так і для дорослих. Батьки вже на початку листопада почали телефонувати, цікавитися і в тому місяці розібрали близько 15 костюмів. Зараз же розбирають набагато активніше. Проте сподіваюся, що костюмів вистачить на всіх»», – розповідає продавець одного з ужгородських магазинів святкових костюмів Руслана.

Дід Мороз, святковий стіл та подарунки

Батькам окрім купівлі новорічного маскарадного костюму, доводиться витратити гроші ще й на запрошення Діда Мороза, на солодкий стіл та подарунки дітям. Якщо скласти це все докупи, то виходить чимала сума – близько 100 гривень з дитини:

«29-го грудня мої діти матимуть новорічний ранок. Вони навчаються в одному з ужгородських навчально-виховних комплексів. Нам сказали, що цього року на новорічний ранок з нас збирають по 100 гривень з дитини. В мене двоє дітей, тож маю заплатити 200 гривень. Якщо 30 дітей у класі, то це 3000 гривень. За ці гроші я навіть не знаю, що можна було б влаштувати. Але у цю суму входить тільки замовлення Діда Мороза, солодкий стіл для дітей, вчителів і батьків, а також подарунки. Подарунки, це, найімовірніше, – канцелярія: ручки, олівці, блокноти. Триватиме ранок 2 години. Окрім того доведеться знайти маскарадний костюм. Ми його візьмемо на прокат, це обійдеться десь у 60 гривень», – розповідає мати двох дітей Тетяна.

Цікаво, що з цієї суми: 100 гривень, лише 15 гривень коштують послуги Діда Мороза:

«Десь, може, 5 наших акторів будуть підробляти Дідами Морозами у новорічну ніч. У дитячих садочках заробіток Діда Мороза залежатиме від того, скільки дітей знаходиться в групі. З однієї дитини збирають по 10-15 гривень. Якщо в групі багато дітей, то заробіток актора за годину програми (з конкурсами та музичним супроводом) – цілком пристойний», розповів головний режисер Російського драматичного театру міста Мукачево Євген Тищук.

KarpatNews.in.ua