Новорічний подарунок закарпатського поета Михайла Ряшка

Щойно в Ужгородському видавництві «Патент» побачила світ книжка «Життя і слово Юрія Шипа», її автор-закарпатський поет, літературознавець і журналіст Михайло Ряшко, в творчому доробку якого –схвально зустрінута читачами і літературною критикою поетична збірка «Уроки трави», ліро-філософська поема «Лицар духу», життєписи письменника Андрія Дуринди та літератора Йосифа Лемка. В Ужгородському видавництві «Гражда» чекає на вихід у світ також книжка вибраних поезій автора «Доля».
Видання «Життя і слово Юрія Шипа»-помітне явище в жанрі літературного портрета, однозначно є знаковим для закарпатської літератури, принаймні за останні п’ять літ.

Багатющий досвід Михайла Ряшка «а це-понад 30 рецензій на книжки закарпатських авторів, передмови до багатьох збірок поетів краю, виступи на закарпатському телебаченні і радіо про літературні процеси в «Срібній Землі», безумовно, допомогли йому в написанні згаданого видання».

Про Юрія Шипа-відомого не тільки в Закарпатті гумориста й сатирика, байкаря, пісняра і лірика, а також автора багатьох збірок для дітей, лауреата Всеукраїнської літературної премії імені Леоніда Глібова, обласних-імені Федора Потушняка (двічі) та імені Героя України о.Августина Волошина в крайових та всеукраїнських часописах масової інформації сказано чимало. Однак, для цілісного літературного портрета з різних причин справа не доходила. І ось, нарешті, перед новорічно-різдвяними святами масовий читач і літературна критика отримали, без перебільшення, видання академічного плану, написане за всіма канонами цього жанру.
Книжка солідна у кількісному та якісному відношенні.

Жива, пройнята фольклорними засобами слова, щедрою літературною мовою, багатим арсеналом художніх проб. Заслуговують уваги й роздуми автора видання, та глибоки аналіз життя і творчості Юрія Шипа, як і змістовний ілюстративний матеріал, що вигідно виділяють її від інших аналогічних видань останнього десятиріччя.

Книжка адресована літературознавцям, науковцям та студентам, учителям і школярам, а також вихователям дитсадків, усім, хто цікавиться літературою рідного краю, зокрема, місцем у ній письменника Юрія Шипа.

Є вагомі підстави сподіватися, що в номінації «Літературний портрет» це видання-одне з першорядних, що заслуговують звання «Книжка року Закарпаття».

Докладніше про це видання читайте в одному з наступних номерів газети «НЕДІЛЯ» у прийдешньому році.

Михайло НОСА, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.at.ua