Закарпаття: Краяни “заробляють” навіть на новорічно-різдвяному шопінгу в країнах-сусідах ЄС

Чимало жителів Закарпаття перед новорічно-різдвяними святами їдуть до сусідньої Угорщини для того, аби придбати дешевші, ніж в Україні, продукти харчування та подарунки – побутову техніку, комп’ютери тощо…

Закарпатці кажуть, зекономити на закордонному шопінгу можна за рахунок того, що в сусідніх країнах проводяться різноманітні акції. Проте перевезти все це до рідного краю виявляється не так і просто. Тому наша консультація сьогодні від компетентних фахівців – що і в яких розмірах можна перевозити через митний кордон України, за що треба платити мито і як повернути «афу» на тому ж таки угорському кордоні.
Як прокоментували у прес-службі Чопської митниці, й справді, щороку напередодні новорічно-різдвяної подарункової ейфорії у пунктах пропуску Чопської митниці зростає кількість порушень митних правил, пов’язаних з необізнаністю громадян з правилами ввезення в Україну окремих товарів. Мова насамперед про побутову техніку. Подібний приклад і цього тижня зафіксували на кордоні: у пункті пропуску «Вилок» митники задокументували 4 факти незаконного переміщення трьох телевізорів та пральної машини загальною вартістю майже 15 тисяч гривень…
Тому для того, аби у вас не конфіскували товар і щоб не псувати нерви на кордоні, митники радять запам’ятати такі основні правила.  Отже, згідно положень чинного законодавства, від оподаткування звільняються товари, сумарна вартість яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг. Також громадяни можуть ввозити алкогольні напої та тютюнові вироби на митну територію України без сплати податків у таких кількостях з розрахунку на одну особу:
а) 2 літри вина та 1 літр міцних алкогольних напоїв;
б) 200 цигарок або 50 сигар, або 250 грамів тютюну, або набір таких виробів загальною вагою не більше 250 грамів.

Алкогольні напої та тютюнові вироби, вищезазначені, звільняються від оподаткування за умови, якщо вони ввозяться на митну територію України громадянами, які досягли 18-річного віку, переміщуються через митний кордон України у супроводжуваному багажі або ручній поклажі громадян.
І ще один такий цікавий нюанс: як коментують у прес-службі Чопської митниці, алкогольні напої та тютюнові вироби незалежно від їх кількості не звільняються від оподаткування, якщо особа, яка ввозить їх на митну територію України, була відсутня в Україні менше, ніж 24 години.
Щодо «афи», то, як радить консул України в м. Ніредьгаза (2006–2010 роки) Ален ПАНОВ, її можна повернути, і це цілком реально зробити. Для цього в магазині, де ви купуєте якусь річ, потрібно звернутися до адміністратора та оформити спеціальний документ. Відтак його потрібно оформити ще й на митниці при виїзді з Угорщини. «Це фактично процедура повернення ПДВ, подібна практика є і в нашій країні. Угорщина також повертає такий податок на додану вартість, потрібно його лише оформляти, це законне право кожного громадянина», – уточнив А. Панов. Також він додав, що фактично повернення коштів відбувається при наступному в’їзді громадянина України в Угорщину. «І повірте, сьогодні практично в усіх пунктах пропуску є такі угорські правоохоронці, які вас проконсультують щодо оформлення так званої «афи». Просто треба їх про це попросити», – розповів «Закарпатці» Ален Панов. Щоправда, дипломат каже, що сума, від якої повертається «афа», може постійно варіюватися (раніше була в межах 25 тисяч форинтів і поверталася виключно при купівлі якогось дорогого вартісного товару (пральна машина тощо чи при оформленні гуртової партії того чи іншого товару), і це питання потрібно уточнювати.

Галина Солодка, “Закарпатська правда”, Karpatnews.in.ua