Закарпаття: В Ужгороді провели міжнародний турнір з художньої гімнастики “Срібна леді”

Нещодавно в обласному центрі визначали кращу гімнастку Закарпаття. Позмагатися із ужгородськими спортсменками приїхали конкурсантки зі Львова, Рівного й навіть Санкт-Петербурга (Росія). Хоча навідалися до краю вони швидше за звичкою, адже досі саме в цей час в Ужгороді традиційно проводився міжнародний турнір «Срібна леді».
Цього року через суб’єктивні причини подібних змагань не відбулося. Натомість обласна федерація художньої гімнастики вирішила провести відкриту першість краю, щоб перевірити наявні резерви та визначити – хто принаймні на рівні області найсильніший.

Змагатися в 4 роки

Визначали юну закарпатську королеву грації та майстерності минулої суботи в спорткомплексі «Юність» в Ужгороді. Як повідомила «Закарпатці» голова обласної федерації художньої гімнастики Ганна ПУШКО, турнір зібрав 75 спортсменок. Окрім вищезгаданих гостей, у суботніх змаганнях брали участь місцеві спортсменки, які представляли три команди – ДЮСШ-1, «Закарпаття» та «Динамо». «Змагалися гімнастки в 11 категоріях, – розповіла Г. Пушко, – у різних вікових групах. Зокрема наймолодшій спортсменці виповнилося лише 4 роки, найстаршій – 16. Цим турніром ми хотіли з’ясувати – хто сьогодні найсильніший в області та хто матиме честь представляти наш край у збірній України».

Отже, переможців було визначено. Серед наймолодших спортсменок 2005 року народження найсильнішою стала Анастасія Рошканюк (ДЮСШ), серед гімнасток 2004 року народження кращою виявилася Соломія Дем’яновська (Львів), 2003-го – Дарина Машакова (ДЮСШ), 2002-го – Діана Яремко (Львів), 2001-го – Дарина Кузьма («Закарпаття»), 2000-го – Ганна Гаджега (ДЮСШ), 1999-го – Валерія Юзвяк («Закарпаття»), 1997– 98 рр. н. – Анастасія Сакел («Закарпаття»). Ну і остання категорія була серед майстрів спорту 1994–96 років народження. Тут кращою виявилася росіянка Тетяна Гуляєва (Санкт-Петербург).

Закарпатців тренує навіть Дерюгіна

Загалом, як відзначила Ганна Пушко, змагання пройшли спокійно та без ексцесів, і це головне. «Щодо результатів, то вони вийшли прогнозованими, – зауважила вона. – Були деякі помилки, але вони незначні. Основним завданням було з’ясувати наш рівень, і ми це зробили».

Залишилася задоволеною і керівник спортивного клубу художньої гімнастики «Закарпаття» Валентина ПЛАВАЙКО. До речі, саме їхня команда є найсильнішою в краї. «Ми беремо участь в усіх змаганнях, куди нас запрошують, – зазначила вона, – адже нашим спортсменам потрібна практика, щоб доводити свій клас». І, як виявилося, в суботу вони його довели. Особливо відзначилася нова зірка вітчизняної гімнастики, як її охарактеризувала В. Плавайко, 5-річна Альбіна Мкртичева, яка здивувала всіх і змогла посісти перше місце  у вищезгаданих змаганнях. До речі, у «Закарпаття» це не перший тріумф. Тільки цього місяця представниці спортивного клубу брали участь у 4 турнірах – в Будапешті, Рівному, Львові, Ужгороді. І ще й як виступили! У тій же столиці Угорщини юні гімнастки «взяли» 3 золоті нагороди. І виграли їх 11-річна Лера Юзвяк, 7-річна Марія Іванова, 6-річна Ольга Ціцак. А в Рівному також перше місце зайняла Марія Іванова, друге – ще одна ужгородка – 9-річна Інді Агапова, ну і третє місце зайняла також наша вихованка – 7-річна Дарина Кузьма.

Проте не тільки цими іменами славний наш край. Як зізналася Ганна Пушко, місцеві тренери дуже розраховують на Камілу Кричфалушій та Евеліну Самсончик, які зараз навчаються у Львівському спортивному інтернаті й уже є майстрами спорту. Також слід відзначити Ольгу Цоглу. Про її успіхи в цьому виді спорту можна сказати лиш одне – зараз вона тренується у самої Ганни Дерюгіної. Проте успіхи обласної збірної на фоні  України доволі скромні, хоча до команди і входять кілька закарпаток, таких як Анастасія Сакел та Марія Капустей. Однак особ¬ливими результатами вони не відзначаються. Як, власне, і всі інші у внутрішніх змаганнях країни. Як зазначила Валентина Плавайко, досягнення закарпаток залишають бажати кращого. Все ж таки, конкуренція інших регіонів доволі значна, а в нашому краї приділяють не надто багато уваги цьому виду спорту.  Що й казати, коли, за зізнанням голови обласної федерації, зали слід орендувати за власні кошти і жодна спортивна школа не хоче їм допомогти.

Гімнастика як запорука фігури

Попри такі не надто гучні успіхи, закарпатсь¬кі тренери закликають юних краянок зай¬матися цим дивовижно красивим видом спорту. «Сьогодні художньою гімнастикою займається чимало дітей, – розповіла Ганна Пушко, – проте не всі з них досягають чогось. Зокрема, дуже багато дітлахів йдуть з цього виду спорту вже через 1-2 роки занять, нерідко батьки їх звідти забирають – просто в кожного різні підходи до виховання. Але я б особисто радила займатися гімнастикою. По-перше, цей вид спорту позитивно впливає на здоров’я, формує правильну поставу, що дуже важливо для дівчат. По-друге, через заняття спортом зміцнюється імунітет. До мене якось підходили батьки і казали, що їхня дитина, після того, як почала займатися гімнастикою, перестала хворіти».

І це, звісно, має привабити дітей до заняття художньою гімнастикою. А цього дуже хотілося б, адже наша країна славиться своїми традиціями й, приміром, імена Катерини Серебрянської, Ганни Безсонової та інших знає весь світ. То чому б таким чином не прославитися й закарпаткам?

Денис ФАЗЕКАШ, “Закарпатська правда”, Karpatnews.in.ua