Закарпаття: Як відіб’ється вартість святкового столу на новорічному настрої краян?

Цього року новорічний стіл буде дорожчим, ніж торік. Воно й зрозуміло, чимало продуктів суттєво зросли в ціні, а напередодні новорічно-різдвяних свят ще й перекупники намагаються своє «накрутити».

«Закарпатка» в рамках новорічної рубрики «Свято наближається» вирішила дослідити ціни на основні продукти в супермаркетах, ринках та магазинах і дати відповідь на питання – скільки коштуватимуть ті ж таки салат «Олів’є», «Оселедець під  шубою», кілька цукерок та шампанське, без яких і свято не свято? До речі, під час дослідження з’ясували, що окремі магазини пропонують дуже цікаві акції…

Покладіть мені червоної ікри… і хліба не треба!

Отже, щоб приготувати все той же традиційний святковий салат «Олів’є» закарпатцю доведеться витратитися гривень на 50. Зокрема, кілограм картоплі сьогодні коштує від 5 грн. на ринках до 6 в магазині, кілограм моркви від 6,50 до 7 грн. в ужгородських магазинах до 2,50 грн. на ринках у Мукачеві, якщо, звісно, брати оптом. За кілограм ковбаси, без якої не обійдеться салат, треба буде віддати від 30 до 40 гривень залежно від сорту. Десяток яєць сьогодні коштує від 8 до 9 гривень, горох – до 8 гривень за банку. Ну і, звісно, майонез, без якого французький салат неможливий – одна двістіграмова упаковка для салату в ужгородських супермаркетах коштує до 2,75 грн., але ощадливі закарпатські господині для страви будуть брати побільше, скажімо, літр майонезу, що вартуватиме гривень 20-25.
Зрозуміло, що одним тільки салатом новорічний стіл не обійдеться, тому до новорічного кошика слід додати і другу за популярністю новорічну страву – «Оселедця під шубою». Щоб її приготувати, треба придбати солену рибу – за 500 грамів від 16 до 20 гривень. До того ж страва не обходиться без того ж майонезу, про який ми згадували, яєць, картоплі, моркви. Ну, і ще буряку, який коштує 3,50 грн. на ужгородських та мукачівських ринках, та цибулі – 4-5 гривень за кіло. Також слід врахувати і холодну закуску до салатів. Візьмемо найпростішу – бутерброди. Для цього слід придбати хліб – від 3,50 до 4,50 гривень, ковбасу – у межах 20 гривень, бодай півкіло масла (бутербродів треба багато, а раптом гості прийдуть. – Авт.) – 30 гривень та сиру грамів 300-400 гривень на 50. Одним словом, для цієї «радості» треба буде поділитися «кровною» сотнею…
Звісно, лише салатами та бутербродами ситий не будеш, тому до новорічного столу пасуватимуть і м’ясні страви. Найпопулярнішою, як і раніше, серед закарпатців залишається курятина. Так, сьогодні ніжка коштує від 24 гривень, а філе – 32-35 гривень за кілограм. Що стосується іншого м’яса, то кілограм свинини в ужгородських супермаркетах вартує 45 – 50 грн. Якщо господиня запопадлива та мудра, то з тієї ж курочки таку смакоту зробить, що пальчики оближеш: і нафарширує, і по-особливому приготує, і улюблених відбивних насмажить…
Проте поряд з м’ясом не треба забувати про рибу – вона на новорічному столі, принаймні цього року, повинна бути обов’язково. Як розповіла завідуюча магазину «ЗІНА 0-24» на вулиці Капушанській Аліна КОНАР, риба сподобається новому символу року – Коту, тому її слід обов’язково покласти на стіл. Крім того, вона набагато дешевша за м’ясо. Сьогодні за кілограм хека треба заплатити до 28 грн., а за більш смачну сьомгу стільки ж, тільки за 100 грамів – 29,50 грн. А ось за інший улюблений делікатес – червону ікру – треба віддати від 47 гривень у магазині й до 55 на ринках.

Де можна придбати найдешевше  шампанське?

Звісно, до всіх цих страв треба враховувати «солодке» та «гірке». На десерт, куди можна віднести і фрукти, слід витратити чимало. Одна шоколадка сьогодні коштує від 9,50 до 25 гривень, залежно від розмірів та «фаршу». Якщо додати кілька сортів по кілька грамів печива, доведеться віддати ще 10-20 гривень. А ось цукерки останнім часом – на вагу золота: найдешевші льодяники коштують 20-30 гривень за кілограм, найдорожчі шоколадні – до 70-90. Також не слід забувати про солодкі дитячі подарунки, їх Дід Мороз та Снігуронька  обов’язково повинні покласти під ялинку. Щоправда, ціни на них трішки кусючі. «Тільки не всюди, – уточнює Аліна Конар. – Приміром, у мережі магазинів «ЗІНА 0-24» солодощі можна придбати за дуже «симпатичною» ціною: найдешевший дитячий подаруночок коштує 12,50, а найдорожчий – 151 грн. На жаль, подорожчання традиційно відбувається  перед новорічними святами. У першу чергу, це стосується фруктів, а ось цукерки подорожчали вже давно – сировина на цей товар недешева, тому і виробники-кондитери підняли ціну».
Що стосується фруктів, то вони, як власне і солодощі, зросли в ціні. Так, кілограм мандаринів в ужгородських супермаркетах коштує 15 грн., якщо хочете зекономити, то йдіть на ринки, там – 12 грн.; кілограм бананів у магазині – 15 грн., а на ринках – 12. Також не забуваймо про апельсини: вони обійдуться в середньому в 15 грн. за кіло. Вартість лимонів, відверто кажучи, дуже коливається в ціні: від 17 грн. на ринках до 10-11 у супермаркетах.
Що стосується «гіркого», то, як пояснила А. Конар, закарпатці традиційні у своєму виборі – на свята обирають горілку, вино та шампанське. Перша обійдеться в суму від 10 (і така буває) до 30 гривень і вище, залежно від якості; благородніший напій – від 14 гривень і вище (які тільки сорти не обереш в наших магазинах – були б тільки гроші), а шампанське – від 23 і вище.
До речі, під час з’ясування цін «Закарпатка» не могла не звернути увагу на дуже цікаву новорічну акцію від мережі магазинів «ЗІНА 0-24». Як розповіла нам її представниця Аліна Конар, керівництво закладу вирішило зробити ужгородцям подарунок та знизило ціну на окремі продукти харчування. Так, «Советське» шампанське продають за ціною в 16,50 грн., «Одесу» – за 18,50 грн., горілку «Медофф» – за 20,50 грн., горілку «Франківську» – за 19,50 грн. «Це акція для людей, щоб вони могли нормально зустріти Новий рік», – уточнила менеджер. «Закарпатка», в свою чергу, підтверджує, що таких низьких цін не знайдеш ніде в Ужгороді, тому радить краянам не гаяти часу та навідатися за покупками.

P.S. Такі дані – приблизні. Якщо підрахувати, то найменша сума, яку доведеться викласти середньостатистичному закарпатцю цього нового року, сягатиме 500 гривень, якщо ж купувати й делікатеси, то доведеться помножити її принаймні на два. Якщо ж хочете сер-йозно зекономити, то, як радять спеціалісти, не слід шкодувати ніг, а таки «пробігтися», за можливості, ринками та купувати все в останні дні перед святом.

Дмитро ГОНЧАР, “Закарпатська правда”, Karpatnews.in.ua