Експерти назвали курс долара на 2011 рік

Одразу після Нового року не варто чекати якихось різких змін курсу гривні відносно долара і євро, стверджують експерти.

“Увесь 2011 рік буде близько 8 гривень за долар, плюс-мінус пару копійок. Я не бачу причин ані для посилення, ані для послаблення гривні, тільки стабільність, яка влаштовує всіх: як експортерів, що заробляють валюту (це передусім металурги), так і імпортерів, що витрачають її на придбання товарів за кордоном. Що стосується євро, то ця валюта малопередбачувана, тому можливі вже звичні коливання на 20-30 коп. в ту або іншу сторону з поверненням до середнього курсу 10,50-10,70 грн”, – розповів економіст інвесткомпанії Astrum Олексій Блінов виданню “Сегодня”.

Фінансовий аналітик МЦПД Олександр Жолудь прогнозує, що в перші 3-4 місяці 2011 року коливань курсу гривні не буде, але до кінця року нацвалюта може трохи ослабнути – на 10-12 коп. (до 8,1 грн за долар). Що стосується євро, то він також не зможе зміцнитися до долара через тривалі проблеми в єврозоні, так що можливі коливання курсу лише на 15-20 копійок вгору-вниз від нинішнього (10,5-10,6 грн за євро).

Це означає, що не очікується і необґрунтованого росту цін на імпорт (передусім – на автомобілі, побутову техніку). “Адже при подорожчанні валюти і падінні гривні навіть на 20-30 копійок, продавці одразу закладають ризики, що гривня може валитися і надалі, і це викликає різкий ріст цін”, – роз’яснив Жолудь.

tsn.ua