Газ подорожчає: тарифи для українців можуть підняти на 50%

З січня Україна буде більше платити за газ, імпортований з Росії, тому тарифи для українців можуть підняти на 50%. Причина – підвищення світових цін на нафту, до яких прив’язана і вартість газу (чим дорожча нафта, тим дорожчий газ), пояснив незалежний експерт Валентин Землянський.
За грудень “чорне золото” піднялося в ціні майже на 15 дол., досягнувши 94,5 дол. за барель (159 л), і продовжує рости, аналітики стверджують, що дійде до 100 дол. і більше, а потім зупиниться.

Так що, якщо зараз ми платимо за 1000 куб. м газу 252 дол. (з урахуванням знижки в 100 дол., про яку домовилися президенти Віктор Янукович і Дмитро Мєдвєдєв. – ред.), то в I кварталі 2011-го буде 260-262 дол., а в середньому за рік – близько 280 дол.за 1000 куб. м.

У той же час в закон про держбюджет на 2011 рік закладена середня ціна імпортованого газу в 269 дол. за 1000 куб. м, тобто грошей на закупівлю може не вистачити, якщо не підвищувати ціну його продажу на внутрішньому ринку.

За словами Землянського, подорожчання газу торкнеться промспоживачів і підприємств житлокомуненерго, а для населення вартість газу поки залишиться колишньою: “Народ не витримає подвійного цінового удару – на тепло і газ. Тому Кабмін постарається не піднімати його вартість у квітні, незважаючи на те, що це одна з вимог меморандуму з МВФ про виділення нам третього траншу “.

Але у Фонді при виділенні другого траншу в 1530 млн дол. дали зрозуміти: вони розраховують, що газ подорожчає. У цьому впевнений і аналітик Олександр Жолудь:

“Нам невигідно сваритися з МВФ, це загрожує припиненням кредитування, а Україна отримала лише 3,5 млрд дол.з обіцяних 15 млрд дол. Таких дешевих позик (близько 4% річних) ми ніде не знайдемо”.

За розрахунками Жолудя, газ для населення зросте в ціні на 50% проти нинішньої (мінімум на 45 дол. за 1000 куб. м. Це значить, що мешканці міст, які користуються газплитами, будуть платити більше приблизно на 3,91 грн. В місяць (зараз 7, 82 грн), а за опалення приватного будинку площею 100 кв. м – на 109 грн більше (зараз 218 грн).

Прес-секретар прем’єра Віталій Лук’яненко відповів, що населення платить за газ дійсно менше половини його реальної вартості: “Але поки рано говорити, коли й наскільки ціна виросте”.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що тарифи на тепло зростуть лише на 35%.

ТСН