Олександр ГЕБЕШ: “Люди бачать у міліції не лише захисників правопорядку, а й помічників та друзів”

Свалявський райвідділ міліції —  нині серед кращих в області. Як цього вдалося досягти, які проблеми доводиться  вирішувати  колективу – про це  наша розмова з начальником Свалявського РВ УМВС України в Закарпатській області підполковником міліції Олександром ГЕБЕШЕМ.

ШЛЯХ У МІЛІЦІЇ

— Олександре Івановичу! Передовсім вітаємо вас та всю свалявську міліцію з професійним святом — Днем української міліції, яке ми святкували цими днями. Оскільки ми вперше з вами спілкуємося, розкажіть нашим читачам про себе.

— Мені 39 років, родом я зі Сваляви. З дружиною Тамарою, вчителем Свалявської ЗОШ №1, виховуємо двох діток. В органи внутрішніх справ я прийшов після служби в армії у грудні 1992 року. Розпочинав міліціонером взводу патрульно-постової служби Свалявського райвідділу. Далі був дільничним Полянського відділення міліції, оперуповноваженим карного розшуку. У жовтні 2000 року очолив карний розшук райвідділу, пропрацювавши на цій посаді майже чотири роки. Потім  рік прослужив у Берегівському РВ УМВС: старшим оперуповноваженим карного розшуку та старшим слідчим. У квітні 2005-го знову очолив карний розшук у рідній Сваляві. Пізніше обіймав посаду  заступника начальника Свалявського райвідділу: спершу з громадської безпеки, а далі — перший заступник начальника-начальник кримінальної міліції. Довелося попрацювати і  в Ужгороді –старшим інспектором з особливих доручень УІТ ГУМВС. У квітні 2010 року був призначений спершу виконуючим обов’язки начальника Свалявського РВ УМВС, а відтак і його начальником. Де і працюю донині.

СВАЛЯВЩИНА КРИМІНАЛЬНА

— Як ви можете охарактеризувати  криміногенну ситуацію в районі?

— Статистика 11-ти місяців свідчить:  на жаль, маємо зростання  рівня злочинності: з 294 злочинів торік до 365 тепер (ріст на 24 відсотки). Тяжких та особливо тяжких злочинів побільшало на 20 відсотків: з 90 до 108. Водночас і розкрито на 30,3% більше злочинів: 348 проти 267 за аналогічний період минулого року. Тяжких і особливо тяжких злочинів розкрито 100 проти 79. Відрадно, що цьогоріч на Свалявщині не скоєно навмисних вбивств (торік за 11 місяців їх було 3), поменшало вимагань, грабежів, хуліганств, шахрайств. Зареєстровано лише одне згвалтування, яке розкрито. Водночас,  турбує  і збільшення  кількості тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками (з одного до трьох), ДТП зі смертельними наслідками (з двох до чотирьох), викрадень автотранспорту (з двох до чотирьох), незаконного обігу зброї (з 20 до 23) та наркотиків (з 41 до 49 випадків). Але найбільшим кримінальним лихом у районі (як, зрештою, і загалом в області та в державі) залишаються крадіжки. Їх зареєстровано 118 проти 57 торік (ріст на 107 відсотків). При цьому кількість квартирних крадіжок збільшилася в нас лише на одну й становить  16.   Якщо ж згадати, що маємо ще 507 нерозкритих злочинів з минулих років, то працювати свалявській міліції є над чим. І основним завданням карного розшуку є як попередження, так і виявлення та розкриття злочинів, скоєних проти особи та власності, протидія незаконному обігу зброї, розшук злочинців тощо.

Щодо протидії економічній злочинності, то працівники ДСБЕЗ райвідділу виявили  62 злочини економічної спрямованості (проти 54 торік), серед яких третина кваліфікується як тяжкі та особливо тяжкі. Порушено, зокрема, 28 кримінальних справ у сфері службової діяльності. Виявлено 11 злочинів із збитками на суму понад 100 тис. грн. та 3 — понад 1 млн. грн.  Задокументовано 4 факти хабарництва, 18 злочинів у бюджетній сфері, 14 — у банківській, 11 — у лісовому господарстві.

ПРІОРИТЕТИ В РОБОТІ

Серед пріоритетних напрямів нашої роботи — зміцнення обліково-реєстраційної дисципліни під час  розгляду заяв та повідомлень громадян про злочини (за згаданий період їх надійшло в райвідділ 1671, за якими порушено 365 кримінальних справ), посилення боротьби з хабарництвом та корупцією в системі місцевої влади, протидія організованій злочинності в економічній сфері, зменшення кримінального впливу на економіку району. Є також потреба в додаткових заходах щодо забезпечення безпеки на дорогах Свалявщини, адже маємо в краї загалом 11 дорожньо-транспортних пригод кримінального характеру, в тому числі й  чотири  зі смертельними наслідками.

Для того, аби був хороший результат, себто  зниження  в кінцевому підсумку  рівня злочинності, слід проводити систематично профілактичну роботу. Без цього годі сподіватись на успіх. Хоча іноді трапляються в нашій роботі й абсолютно не прогнозовані й непередбачувані випадки скоєння злочинів, які дивують  відсутністю елементарної логіки…

ПРО КРАЩИХ ПРАВООХОРОНЦІВ СВАЛЯВЩИНИ

— Які служби та підрозділи свалявської міліції спрацювали цьогоріч найкраще?

— Передовсім хочу відзначити наших дільничних інспекторів, які є своєрідною зв’язуючою

ланкою між міліцією, сільськими та міськими громадами, місцевими самоврядними органами, громадськими організаціями. Їх у нас 17 плюс  три помічники ДІМ.  Саме на дільничних припадає левова частка профілактичної роботи на місцях. Нині на профілактичному обліку у них перебуває 673 особи, схильні до скоєння правопорушень.

Сектор ДІМ Свалявського РВ УМВС очолює майор міліції Євген Гартл. На добре слово заслуговують капітан Сергій Корнаш із полянського напрямку, старший  лейтенант Володимир Попович із центральної частини Сваляви, Віталій Папіш з керецьківського напрямку. Разом із колегами по службі вони користуються заслуженим авторитетом і повагою в населення. Адже саме дільничні інспектори першими доносять на свої дільниці будь-які зміни в чинному законодавстві, і не лише під час офіційних зустрічей, але й у приватних розмовах. Водночас дільничні виявили  64 злочини, склали  811 адмінпротоколів.  Не кожен здатний витримати такі навантаження, адже «шериф»  повинен бути і гарним психологом, і професіоналом з широким спектром не тільки вмінь, а  й уподобань.

Карний розшук у нас очолює капітан Василь Зейкан. Тут зібралися грамотні, кваліфіковані професіонали: Олександр Скиба, Віктор Улман, Віталій Абель, Михайло Гісем. Цим офіцерам усе під силу, в них до всього доходять руки.

Службу ДСБЕЗ в райвідділі очолює капітан міліції Василь Папіш, серед кращих працівників тут капітан Віктор Ребреш, лейтенант Іван Станкович. Як я вже говорив, за 11 місяців наші “безівці” виявили 62 злочини економічної спрямованості, серед яких 22 тяжкі та особливо тяжкі.

ГОЛОВНЕ — ДОВІРА НАРОДУ

— Робота міліції неможлива без сприяння населення. Чи довіряють свалявці своїм правоохоронцям, чи бачать у вас своїх захисників?

— Одним із пріоритетів у нашій роботі є досягнення максимальної довіри населення до роботи міліції. Така практика допомагає нам в роботі. З приємністю відзначаю, що останнім часом довіра свалявців до правоохоронних органів, і в першу чергу до роботи міліції, значно зросла. У наших працівниках громадяни  бачать  не тільки захисників правопорядку, а й хороших помічників, друзів, з якими можна поспілкуватися, порадитись, від яких завжди одержиш потрібну інформацію, роз’яснення, консультації на ту чи іншу тему.

— І на завершення, товаришу підполковнику, ваші побажання колегам.

— Передовсім хочу з глибокою вдячністю та теплотою згадати наших ветеранів, чиї славні традиції ми нині продовжуємо: колишніх керівників свалявської міліції Івана Рибака, Павла Кураха, Миколу Кравса, Георгія Візницького, Олександра Яцканича, Івана Бізілю, Василя Сверловича. Вони і сьогодні залишаються з нами в бойовому строю, надають посильну допомогу у вихованні молодого покоління правоохоронців.

Вітаю також із нашим професійним святом усіх працівників Свалявського райвідділу внутрішніх справ. Зичу колегам міцного здоров’я, успіхів у нашій нелегкій роботі, миру, злагоди, родинного тепла й Божої благодаті!

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області