У Москві таки закрили Бібліотеку української літератури

Після другого обшуку єдину на території Росії Бібліотеку української літератури в Москві опечатано і зачинено. Про це повідомила директор цього закладу Наталя Шарина.
За її словами, 24 грудня в бібліотеці відбувся другий обшук, в результаті якого було вилучено жорсткі диски з комп’ютерів, а також читацькі квитки.

Директор підкреслила, що обшук проводили на підставі відповідної постанови слідчі відділу по боротьбі з екстремізмом Центрального адміністративного округу МВС Росії по місту Москві Павло Тимофеєв і Ацамаз Багдаєв.

Крім того, керівник повідомила, що ці співробітники МВС Росії під час щорічного вивозу сміття з бібліотеки – старих буклетів, вивісок, стільців – за участю російських телеканалів: Першого каналу і Вести намагалися підкинути в це сміття принесені з собою видання.

За словами Шариної, спочатку Тимофєєв намагався покласти цю літературу на книжкові полиці усередині бібліотеки, проте після того, як це помітили співробітники, і “вигнали його з будівлі”, він кинув згорток у сміттєвоз.

Директор бібліотеки повідомила, що після того, як згорток дістали співробітники зі сміття, співробітники МВС закрили його в автомобілі.

Шарина також повідомила, що після того було складено протокол, куди було внесено всю цю інформацію, пізніше на місце прибула заступник начальника Управління культури Центрального адміністративного округу Москви Оксана Гришина і заявила, що бібліотека мала бути закритою раніше на підставі нібито відправленого факсу на адресу Шариної.

Вона зазначила, що після того бібліотеку закрили і опечатали 24 грудня.

Директор бібліотеки підкреслила, що слідчі поводилися неналежно і погрожували їй.

Зокрема, вони заявляли: “Ви погіршуєте своє становище”.

Шарина повідомила, що в понеділок має намір за даним фактом звернутися в прокуратуру і службу власної безпеки МВС Росії.

Відповідаючи на запитання, з чим пов’язані такі дії російської влади проти Бібліотеки української літератури, Шарина сказала: “Це не пов’язано з будівлею. Це пов’язано з чимось серйознішим – з останніми подіями в Москві (з безладами на Манежній площі). Президент Росії сказав боротися з екстремізмом і націоналізмом – ось вони і борються”.

Як відомо, 23 грудня відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії вилучив з Бібліотеки української літератури в Москві понад 50 книг для проведення психолого-лінгвістичної експертизи.

За матеріалами УП