Закарпатській обласній службі зайнятості — 20 років

За двадцять років діяльності Закарпатської обласної служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні звернулося понад 700 тисяч незайнятих мешканців краю. Відповідно до законодавства, більше 430 тисяч із них отримали статус безробітного. Всього скористалися послугами центрів зайнятості 1141 тис. осіб (з урахуванням тих, які зверталися повторно).

Кількість незайнятих осіб, які отримували послуги служби зайнятості, відчутно зростала в перші десять років (з 7 тис. осіб у 1991 р до 93,5 тис. осіб у 2001 р.). Це був період становлення служби зайнятості, підняття її іміджу. Також у свідомості громадськості відбулись зміни стосовно можливості звернення в службу зайнятості. З 2002 року чисельність незайнятих громадян – користувачів послугами центрів зайнятості поступово почала знижуватись від 3 до 9% щороку. Цьому сприяли, насамперед, певна стабілізація та позитивні зрушення в економіці, зокрема створення нових робочих місць. Так, юридичними особами в 90-ті роки вводилось в дію в середньому по 2,5 тис. одиниць щороку, а з 2000 до 2007 – по 11,5 тис. нових робочих місць. Криза  останніх років внесла свої корективи в ситуацію на ринку праці. На період кризи в законодавство були внесені певні зміни, які обмежили можливість визнання безробітними членів особистих селянських господарств. Це і зумовило зменшення чисельності незайнятих громадян, які отримували послуги в службі зайнятості упродовж 2009 року до 54 тис. осіб.

Державна служба зайнятості динамічно розвивається та вдосконалює свою діяльність. Робота з 2001 року за Єдиною технологією обслуговування незайнятого населення дозволила ліквідувати черги клієнтів служби, зекономити час відвідувачів, забезпечити уніфікацію процесу реєстрації громадян та видачі різних довідок. З 2004 року всі центри зайнятості області перейшли на роботу в Єдиній інформаційно-аналітичній системі. Ці нововведення кардинально змінили обличчя служби зайнятості.

У 2010 році 95% з тих, які перебували на обліку, отримали профорієнтаційні послуги, тоді як в 2001 році – лише 51%.

За допомогою фахівців центрів зайнятості упродовж двадцяти років отримали роботу 337 тис. незайнятих осіб. З них 10 тис. осіб – шляхом надання дотацій роботодавцям. Відкрили власну справу 6 тис. колишніх безробітних.

Опановували нові професії або підвищували свою кваліфікацію 56 тис. безробітних. Тимчасово були зайняті на оплачуваних громадських роботах понад 94 тис. осіб.

Усього ж активними заходами сприяння зайнятості за цей період було охоплено 487 тис. незайнятих громадян.

Відділ статистики, моніторингу та прогнозування Закарпатського обласного центру зайнятості