Сесія Закарпатської облради затвердила Програму економічного і соціального розвитку регіону на 2011 рік

Сьогодні в Ужгороді депутати облради затвердили програму економічного і соціального розвитку Закарпаття на 2011 рік. В наступному році закарпатців очікує збільшення дитсадків, зростання зарплати, зменшення безробіття.

Рівень промислового та сільгоспвиробництва зросте на 2 відсотки. Зарплата закарпатця  збільшиться на 15%. Водночас буде створено більше 16 тисяч нових робочих місць. Кількість приватних підприємців має збільшитися на 8%. Зростатимуть видатки на соціальну сферу: на охорону здоров’я – 850,7 млн. грн., освіту – 1 млрд. 686 млн. грн., культуру —173,9 млн. гривень.

Промисловість

Прогнозується незначне, але стабільне зростання виробництва. В Ужгородському районі заплановано відкрити індустріальний  парк автомобілебудування „Соломоново». На «Єврокарі» буде завершено  будівництво малярного та зварювального цехів. Це дозволить здійснити перехід до повного конвеєрного складання автомобілів. На заводі «Джейбіл» буде розширено виробничу площа на 60 тисяч метрів, на «Ядзакі» завдяки новому проекту з компанією “Volksvagen” буде створено півтори тисячі робочих місць. В Мукачеві вже до початку літа мультинаціональна компанія Flextronics відкриє завод з виготовлення електронної продукції. Орієнтовна вартість інвестпроекту – більше 10 мільйонів євро.

Агропромисловий комплекс

Програмою передбачено збільшення валової продукції сільського господарства на 2%. У харчовій промисловості заплановане зростання на піввідсотка.

Транспорт та зв’язок

У 2011-тому році продовжиться капремонт колійного господарства і станційних споруд на відрізку Чоп – Львів. Реконструюватимуть також перон та взлітну смугу аеропорту «Ужгород». Продовжиться будівництво об’їзної дороги Берегово – Астей до міжнародного автомобільного пункту пропуску „Лужанка”, та обхід дороги  Київ-Чоп в селі  Ракошино. В будівництво доріг інвестуватимуть більше 212 мільйонів гривень.

Туризм та рекреація

Заплановано розширити мережу туристично-інформаційних центрів в Ужгороді, Мукачеві, Хусті, Тячеві, Ужгородському та Іршавському районах. Очікується, що в наступному році кількість туристів, які відвідають Закарпаття зросте на 10% – до 390 тисяч чоловік.

Соціальна сфера

Середньомісячна заробітна плата працівників області зросте на 15%, до 2102 грн. Фонд оплати праці збільшиться на півмільярда – до чотирьох з половиною. Завдяки економічному пожвавленню очікується створення 16,4 тисячі робочих місць. Рівень безробіття знизиться з 9,3% до 8,9%.

Медицина

У наступному році медицина отримає 851 мільйонів гривень.  Окрім цього, 44 мільйонів буде виділено на виконання державних цільових програм. У населених пунктах , де проживає більше тисячі мешканців передбачається відкриття амбулаторій загальної практики-сімейної медицини. Рівень малюкової смертності прогнозується зменшити з 11 до 9,5 на тисячу. Водночас до 95-ти відсотків має збільшитися кількість дітей,  які будуть охоплені щепленням.

Освіта

Програма передбачає відновлення роботи 12 дитсадків, де виховуватимуться більше тисячі діток. Дошкільні заклади зможуть відвідувати близько 90% дітей п’ятирічного віку. Загальна кількість дітей, охопленими дошкільною освітою збільшиться з 41 до 70%. Суттєво зросте й кількість школярів, які здобувають повну середню освіту – з 80 до 97%. Загалом, у 2011 році освітня  галузь отримає 1 млрд. 686 млн. грн.

KarpatNews