Закарпатська прокуратура “наїхала” на обласний УМВС за “не обліковані злочини”

Прокуратура, окрім того, що здійснює нагляд за додержанням законів усіма правоохоронними органами ще й проводить перевірки стану обліково-реєстраційної дисципліни. Як інформує старший помічник прокурора Закарпатської області з питань статистики Неля БОКШАН, нещодавно нею проведена перевірка обліково реєстраційної дисципліни щодо віднесення злочинів до вчинених у громадських місцях, стані алкогольного сп’яніння та особами, які раніше вчиняли злочини.

Вона з’ясувала, що протягом року працівниками правоохоронних органів були допущені порушення вимог Інструкції про єдиний облік таких злочинів. Деякі злочини виявилися не облікованими, правоохоронці просто не відносили їх до категорії злочинів, вчинених у громадських місцях, як цього вимагає Інструкція. Також є випадки, коли ними надсилалися статистичні картки обліку злочинів без відмітки пункту про злочин, вчинений в стані алкогольного сп’яніння, та особи, яка його скоїла.

У окремих районах вона виявила факти коли при обліку злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння, особи, які їх скоїли залишились не облікованими.
Також, в порушення вимог Інструкції про єдиний облік злочинів, працівники міліції допускали факти необлікування злочинів та осіб, які раніше вчиняли злочини.

За втручання прокуратури на облік постановлено 6 злочинів, як скоєних у громадських місцях, 61 злочин та 59 осіб – у стані алкогольного сп’яніння, 9 осіб, які раніше вже вчиняли злочини.

Усі ці порушення негативно впливають на стан обліку злочинів та осіб, які їх скоїли, а відповідно і ускладнює профілактику та боротьбу із цими видами злочинів.

Тому, по виявлених фактах прокуратурою внесено подання про усунення порушень начальнику УМВС України в Закарпатській області.

А підпорядкованим прокурорам, з метою посилення прокурорського нагляду за додержанням вимог обліково-реєстраційної дисципліни та забезпечення достовірності надання працівниками органів внутрішніх справ статистичних карток обліку злочинів, направлено відповідного листа.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області