Закарпаття: Педагоги гірського краю провели навчально-методичний семінар у мукачівському Залужі

У сучасній школі зросла потреба в педагогах, які спроможні модернізувати зміст своєї діяльності шляхом критичного, творчого її вдосконалення, використання досягнень науки і перспективного передового досвіду. Результативність навчання найбільше залежить від професійної компетентності вчителя.

Орієнтація сучасної школи на розвиток здібностей дитини, її особистісних уподобань і потреб вимагають від теоретиків і практиків спеціальних умінь проектування життєвого простору дитини та створення навчальних умов для набуття адекватного життєвого досвіду.

На базі Залужанської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся обласний навчально-методичний семінар для методистів районних (міських) методичних кабінетів відділів (управлінь) освіти та керівників районних (міських) метод-об’єднань вчителів географії і біології на тему: «Проблеми та перспективи впровадження профільного навчання географії і біології в школах області».

Роботу семінару відкрив О.О. Товт, начальник відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації. Він привітав гостей району і ознайомив їх із структурою мережі навчальних закладів, розкрив напрямки діяльності відділу з розвитку освіти району. В роботі семінару взяли участь завідувач кафедри педагогіки, психології і теорії управління освітою, доктор фізико-математичних наук, професор В.В. Химинець, доцент кафедри методики викладання природничо-математичних дисциплін, кандидат фізико-математичних наук І.І. Шманько, методисти кабінету природничо-математичних дисциплін, основ економіки та екології Г.Б. Глюдвик та О.С. Бокоч.

Завідувачка районного методичного кабінету Л.Д. Козел розкрила особливості роботи методичного кабінету по впровадженню профільної освіти в загальноосвітніх навчальних закладах району. Метою діяльності методичного районного центру у процесі впровадження профільної освіти біології та географії є створення ефективної системи інформаційної, методичної підтримки вчителів природничого циклу через використання ресурсів технологічно-мобільного, інноваційного освітнього середовища.

Обласному семінару передувала довга і кропітка робота, в ході якої проводилися засідання творчих груп вчителів географії та біології і семінар-практикум заступників директорів з навчально-виховної роботи: «Система методичної роботи в умовах профільної освіти». Як наслідок, опорну школу предметів природничого циклу визначено Залужанську ЗОШ І-ІІІ ст.

Директор Залужанської ЗОШ І-ІІІ ст. Н.В. Матьола поділилася досвідом роботи школи з організації профільного навчання з предметів природничого циклу. Вона зауважила, що передбачає поглиблене вивчення окремих предметів, створення умов для диференціації та індивідуалізації навчання, вибору учнями індивідуальних освітніх траєкторій у відповідності з їх особливостями, розширення можливостей соціалізації учнів. Вчителі Залужанської ЗОШ І-ІІІ ст. Н.В. Боднар та Левчук Н.П. майстерно провели бінарний урок в 11 класі на тему: «Екологічні фактори. Закономірності впливу абіотичного фактору на організм». Кожен з учасників семінару мав можливість збагатитися новими знаннями, цікавими педагогічними новинками, отримати насолоду від спілкування з фахівцями і колегами.

Семінар був багатий на корисну інформацію. Професор В.В. Химинець у своїй доповіді розкрив особливості розвитку природничої освіти в умовах профільного навчання. Шляхи реалізації профільного навчання як засобу задоволення освітніх потреб учнів загальноосвітніх шкіл висвітлив І.І. Шманько. Методисти кабінету природничо-математичних дисциплін, основ економіки та екології Г.Б. Глюдвик та О.С. Бокоч проаналізували методичні аспекти вдосконалення профільного навчання географії і біології в школах області. У своїх виступах вони наголосили, що сучасна модель освіти, зокрема професійна, передбачає підготовку людини, яка здатна творити та сприймати зміни. Це пов’язано з динамікою розвитку суспільства, зміною технологій, інформації, знань, обставин життя.

Учасники семінару мали можливість обмінятися думками та поділитися досвідом на засіданні «круглого столу» на тему: «Реалізація цілей профільного навчання географії і біології в старшій школі: проблеми та шляхи їх вирішення», на якому було підведено підсумки цього, насиченого подіями дня. У роботі семінару взяло участь більше п’ятдесяти учасників, методистів районних методичних кабінетів області та керівників районних методичних об’єднань вчителів географії і біології.

Сергій Руденко, методист РМК,
Інтернет-видання “Панорама Мукачева”