Яким запам’ятається спортивне Закарпаття 2010 року?

Завершення року – привід підбити його підсумки в різних сферах суспільної діяльності. Яким же запам’яталося нам спортивне Закарпаття в 2010 році? Нижче – деякі з акцентів, вартих, на мою думку, уваги.
Хоч у зв’язку з недофінансуванням галузі 2010 рік для спорту був важким, але загалом і продуктивним. Так, на зимовій Олімпіаді в канадському Ванкувері Україну представляли 5 краян-атлетів із 47, відібраних до національної команди. Це третій показник у державі. Найкращий результат серед олімпійців краю показала представниця Ужгорода, сноубордистка Аннамарі Чудак. У паралельному гігантському слаломі вона стала 16-ою. Хоч і без медалі, але з хорошою перспективою на майбутнє.

Натомість понад 100 краян здобували лаври призерів і переможців змагань рівня першостей, чемпіонатів і кубків України, Європи та світу. Приміром, ужгородський фехтувальник Анатолій Герей у змаганнях на шпазі серед дорослих на етапі Кубка світу в Буенос-Айресі (Аргентина) здобув третє місце, програвши заключний поєдинок минулорічному бронзовому призерові чемпіонату світу з Голландії лише 14:15. Сноубордистка Аннамарі Чундак виграла світову першість серед юніорів у Новій Зеландії в паралельному гіганті. Справжній фурор зчинили пауерліфтери з обласного центру Сергій Олеоленко й Андрій Яремус. За версією WUAP вони зуміли стати одразу чемпіонами Європи та світу, володарями Кубка планети та ще й зі світовими рекордами!

У російському Ханти-Мансійську на Всесвітній шаховій Олімпіаді в складі збірної України „золото” виграв перший на Закарпатті міжнародний гросмейстер, вихованець ужгородської школи шахів, а нині мукачівець Захар Єфименко; на чемпіонаті світу серед дорослих, ветеранів та молоді з гирьового спорту в італійському Мілані перший результат показав і студент Ужгородського національного університету Василь Потокій, якого тренує відомий наставник Андрій Федорішко. Другим на етапі Кубка Європи у Фінляндії був мукачівський фристайліст Енвер Аблаєв, який відзначився в лижній акробатиці. Біанка Велеган із Тячева ставала переможницею й другим призером у п’яти тенісних турнірах під егідою Європейської тенісної асоціації. До речі, названа 13-річна спортсменка входить до когорти 50 кращих юних тенісисток Старого континенту!

І це лише окремі приємні зрізи міжнародного рівня. А ще ж ряд спортсменів стали чемпіонами й призерами, так би мовити, національного масштабу. Скажімо, змагання Кубка й Чемпіонату України зі спортивних танців серед дорослих виграла ужгородська пара з клубу «Грація» Володимир Лятов – Вероніка Мишко, які, між іншим, у Південній Кореї фінішували п’ятими на Кубку світу (за програмою 10 танців).

У першості України з пляжного волейболу теж ужгородці, вихованці тренера Василя Іванка Віталій Щитков і Володимир Гойда стали першими. Запам’ятався й тріумф Спортивного клубу  „Берегвідейк” в аматорському Кубку України з футболу. До речі, нелегку, але здебільшого ефективну роботу провели в другому півріччі представники ігрових видів спорту загалом. Принаймні продовжують успішну боротьбу за нагороди в різних лігах чемпіонатів України і ужгородські гандбольні „Карпати” (жіноча суперліга), і футбольне „Закарпаття” (перша ліга), і волейбольний „Ужгородський ВК Закарпаття” (вища ліга), і баскетбольний БК „Ужгород” (перша ліга).

Крім того, Закарпаття поступово закріпило за собою статус регіону, де проходять солідні міжнародні змагання. Скажімо, Ужгород приймав один із найбільш представницьких турнірів із дзюдо за участі спортсменів 14 країн, петанкову „Сакуру-2010”, на якій побували представники 11 країн Європи. У міжнародному юнацькому турнірі з греко-римської боротьби в Мукачеві виступали юні спортсмени десяти країн. З меншою кількістю міжнародного представництва, але цікавий турнір із греко-римської боротьби пройшов і у Виноградові тощо.

Добре бережуть у краї і традиції Міжнародних спортивних ігор школярів, які 20 років тому пройшли в Ужгороді, а цьогоріч його юні представники виступили в Бахрейні. Найкращий,  восьмий, результат з усіх спортсменів показав легкоатлет Владислав Беззаботнов.

Залишилися й інші хороші спомини. Скажімо, центральною подією року слід вважати візит на Закарпаття, зокрема, до Ужгорода, Героя України, президента Національного олімпійського комітету Сергія Бубки. Ужгородський стадіон „Авангард” потрапив до каталогу УЄФА як арена, яка може бути задіяна в рамках Євро-2012. У селі Баранинці Ужгородського району відкрили чудовий сучасний спорткомплекс.

Активно в області культивуються й десятки різних види спорту. Серед них, скажімо, започатковано або відроджено й такі незвичні, як швидкісний бадмінтон, петанк, спортивний бридж, гольф та деякі інші.

Були, звичайно, і невдачі, але їх сьогодні згадувати не будемо, щоб увійти в новий рік лише з великими перемогами й значними здобутками.

Щасливого спортивного нового року!

Володимир Тарасюк