Підсумки першого десятиліття XXI століття для України

Перше десятиліття третього тисячоріччя стало для України прикметним. У новітній історії нашої країни відбулося чимало подій, разом з тим держава, немов підтверджуючи образ “Батьківщини дрімотних ангелів”, продовжує тупцювати на місці. Пропонуємо вашій увазі найбільш яскраві, на наш погляд, події останніх 10 років.

2001

“Україна без Кучми”, арешт Тимошенко, звільнення Ющенка, авіакатастрофа над Чорним морем

Акція “Україна без Кучми”, яка почалася після оприлюднення записів майора Мельниченка із президентського кабінету, 9 березня досягла своєї кульмінації. Демонстранти спробували штурмом взяти президентську адміністрацію, але зазнали невдачі. Відповіддю стали арешти активістів протесту та поступове згасання акції.

Юлія Тимошенко, у січні 2001-го звільнена з поста віце-прем’єра з питань ПЕК, напередодні Дня святого Валентина опинилася в Лук’янівському СІЗО. Їй інкримінували фінансові махінації, але за півтора місяці Юлія Володимирівна вийшла на свободу і стала локомотивом протистояння Кучмі.

Прем’єр-міністр Віктор Ющенко, від якого очікували більш рішучих дій, підписав разом з Кучмою та спікером парламенту Іваном Плющем, “лист трьох”, у якому учасників “України без Кучми” порівнювали з фашистами. У властивій йому манері Віктор Андрійович ще довго відхрещувався від свого автографа.

Втім, демонстрація лояльності не врятувала Віктора Андрійовича від звільнення 26 квітня. Прихильникам Ющенка, який виклав навколо парламентської трибуни ящики з підписами на підтримку “народного прем’єра”, не вдалося його захистити. Спроба самоспалення, здійснена в запалі дискусії Лілією Григорович, була припинена депутатами Олегом Тягнибоком і Михайлом Ратушним. Ющенко заявив, що йде, щоб повернутися. Новим прем’єром став Анатолій Кінах, справжня “людина у футлярі”. 13 грудня прихильники Ющенка в парламенті помстилися за відставку свого лідера, звільнивши Віктора Медведчука з посади першого віце-спікера Верховної Ради.

4 жовтня українські сил ППО під час навчань збили літак авіакомпанії “Сибір” над Чорним морем. Загинули 78 пасажирів і членів екіпажу. Україна не визнала свою провину, але виплатила компенсацію родичам жертв.

2002

КПУ вперше програє вибори, старт політреформи, “кольчужний” скандал, приниження Кучми на саміті НАТО, Янукович – прем’єр, Скнилівська трагедія

Рік парламентських виборів, які вперше в новітній історії України виграли не представники КПУ, а їх опоненти. Однак блок “Наша Україна” не зумів домовитися про співробітництво із пропрезидентським проектом “За єдину Україну”, лідер якого Володимир Литвин пересів із крісла голови президентської адміністрації в спікерське. Головний есдек Віктор Медведчук змінив Литвина на Банковій, зумівши на два роки стати політичним громовідводом для президента. 24 серпня Леонід Кучма ініціював політичну реформу, яка передбачала перехід до парламентсько-президентської республіки.

Американці, які вивчили плівки Мельниченка, запідозрили Україну в поставках в Ірак станцій радіотехнічної розвідки “Кольчуга”, здатних створювати серйозні проблеми американським ВПС. У підсумку Леоніда Кучму все-таки запросили на саміт НАТО в Празі, але використовували при розсадженні французький алфавіт – вперше в історії Альянсу, щоб український президент не опинився поруч із американським.

У листопаді 2002 року прем’єр-міністром став Віктор Янукович, який п’ять років був губернатором Донецької області. Донбас став опорним центром для партії влади, і “регіонали”, що набирали силу, домоглися підвищення свого неформального на той момент лідера.

27 липня в Скнилові під Львовом під час показових польотів винищувач Су-27 впав у натовп глядачів. Загинули 77 осіб.

2003

ЄЕП, Янукович очолює ПР, темники, скандал навколо Тузли

У лютому лідери Росії, України, Білорусі та Казахстану почали обговорювати створення Єдиного економічного простору, до якого і тоді в Україні ставилися скептично. У квітні 2003 року Віктор Янукович очолив Партію регіонів, зробивши заявку на участь у президентських виборах. “Наша Україна”, яку вів Віктор Ющенко, за рік до першого туру прийдешніх президентських виборів вирішила провести свій з’їзд у Донецьку, де її зустрів далеко не теплий прийом. В інформаційному просторі з’явилися “темники” – вказівки про висвітлення найбільш резонансних подій центральними телеканалами.

Найбільш резонансною подією року став конфлікт навколо острова-коси Тузла в Азовському морі, до якого з ініціативи губернатора Краснодарського краю Олександра Ткачова почали будувати дамбу з боку Росії. Леонід Кучма був змушений згорнути свій візит у Центральну Америку і повернутися додому. Мабуть, уперше з моменту здобуття незалежності Україна зіштовхнулася із загрозою своєму суверенітету. Хоча конфлікт давно затих, провести делімітацію кордону в Азовському морі Росія й Україна дотепер не в змозі.

2004

Провал і відродження політреформи, продаж “Криворіжсталі”, вибори в Мукачевому, отруєння Ющенка, Помаранчева революція, смерть Кирпи, відхід Тігіпка з політики, Ющенко – президент

Конституційний Суд дозволив Леоніду Кучмі балотуватися на пост президента втретє, але той відмовився від сумнівного задоволення. Фінальне голосування за політичну реформу 8 квітня провалилося – Банковій не вистачило всього 6 депутатських голосів для переходу до парламентсько-президентської республіки, хоча, подейкують, кулуарами Ради гуляли мільйони доларів готівкою. Зате лідерові соціалістів Олександру Морозові, який підтримав політреформу, вдалося проштовхнути пропорційну систему виборів у парламент і місцеві органи влади. Рінат Ахметов і Віктор Пінчук купили дешево комбінат “Криворіжсталь”.

Вибори мера Мукачевого стали провісником майбутньої президентської кампанії, у якій зійшлися Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Екс-прем’єра підтримувала коаліція “Сила народу”, створена “Нашою Україною”, БЮТ і іншими партіями, причому Юлія Тимошенко застовпила за собою пост прем’єра. Янукович зробив ставку на адміністративний і медійний ресурс. Кандидата від влади активно підтримував і Кремль, а Віктор Федорович на знак подяки нагодував цукеркою майбутнього російського президента Дмитра Медведєва під час параду в Києві.

Справа про отруєння Віктора Ющенка серйозно змінила хід виборчої кампанії. На лідера президентської гонки було складно дивитися без сліз, а правда про його отруєння залишається невідомою більшості співгромадян дотепер. Але далеко серйозніші наслідки мали спроби фальсифікувати результати голосування в другому турі. У відповідь на оголошення про перемогу Януковича на Майдан вийшли тисячі, а потім і сотні тисяч людей. Штаб Ющенка, який готувався до протестів, не очікував настільки масштабної підтримки, але зумів використовувати енергію протесту у своїх інтересах. Помаранчева революція стала найбільш масштабним соціальним і – головне – мирним протестом новітнього часу. В обмін на проведення третього туру президентських виборів Ющенко погодився на голосування за політичну реформу, яка урізала президентські повноваження. В останню неділю грудня Віктор Андрійович був обраний главою держави.

Міністр транспорту Георгій Кирпа, який не став кандидатом у президенти від влади, застрелився за загадкових обставин 27 грудня 2004 року. Сергій Тігіпко, який керував штабом Віктора Януковича, забажав піти з політики у великий бізнес після другого туру виборів, висловивши жаль про те, що політики розкололи Україну.

2005

Погіршення відносин з Росією, конфлікти усередині нової влади, відставка Тимошенко і Порошенка, Єхануров – прем’єр, повернення Мельниченка, смерть Кравченка, Медведько – генпрокурор, арешт Колеснікова та Кушнарьова, реприватизація і перепродаж Криворіжсталі

Інаугурація Віктора Ющенка пройшла наприкінці січня на Майдані, після чого новий президент відправився по світу збирати позитивні відгуки про Помаранчеву революцію. Конвертувати популярність України в євроінтеграцію Ющенку не вдалося, а відносини з Росією, керівництво якої помітно налякали зміни в Києві, різко погіршилися.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не тільки в ручному режимі управляла економікою, але й відразу ж зчепилася із “любими друзями” – командою спонсорів Ющенка, які фінансували його політичну кар’єру. У вересні потік взаємного компромату остаточно залив “команду Майдану”, і Ющенко звільнив і Тимошенко з поста прем’єра, і її головного опонента, Петра Порошенка, з поста секретаря РНБО. Уряд очолив відданий Вікторові Андрійовичу Юрій Єхануров.

В Україну героєм повернувся майор Мельниченко. Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, як стверджує слідство, перед допитом у “справі Гонгадзе” пустив собі дві різнокаліберні кулі в голову. Генеральним прокурором став Олександр Медведько, який зумів просидіти у своєму кріслі протягом 5 років. За різними оцінками, від 15 до 18 тисяч чиновників були звільнені за нелояльність, а один з лідерів “регіоналів” Борис Колесніков і майбутній ідеолог Партії регіонів Євген Кушнарьов провели кілька місяців за ґратами.

Комбінат “Криворіжсталь” був реприватизирований і проданий за рекордну суму 4,8 мільярди доларів.

2006

Перша “газова війна”, поява RosUkrEnergo, нова Конституція зменшує повноваження Ющенка, Янукович – прем’єр, Черновецький – мер, Балога – сірий кардинал

Перша “газова війна” між Росією та Україною – уряд Тимошенко розірвав контракти на поставку блакитного палива, а його спадкоємці не зуміли вчасно підписати нові. Результатом стало входження на український ринок компанії RosUkrEnergo, і подорожчання газу з 50 до 95 доларів за 1 тис. куб. м.

З 1 січня набула чинності нова редакція Конституції, повноваження глави держави різко скоротилися. На парламентських виборах за бортом Верховної Ради залишився миротворець-2004 Володимир Литвин із блоком “МИ”, а Партія регіонів не тільки перемогла, але й зуміла сформувати парламентську більшість із комуністами та соціалістами. Віктор Янукович був затверджений на посту прем’єр-міністра. Ющенко нічого не залишалося як ініціювати підписання “Універсалу національної єдності” – документа, який створив у Віктора Андрійовича ілюзію впливу на події в країні та і дав Тимошенко право обвинувачувати його в зрадництві Майдану.

Мером Києва на березневих виборах зненацька для більшості спостерігачів став Леонід Черновецький, який спритно проскочив між Олександром Омельченком та Віталієм Кличком. “Блок Черновецького” зробив ставку на столичних бабусь і не прогадав. Екстравагантний банкір і парламентарій привів на Хрещатик “молоду команду”, наслідки керування якої кияни розхльобують досі.

У вересні президентський секретаріат очолив Віктор Балога. Його незвичайна активність дозволила зберегти Віктора Ющенка як повноцінного політичного гравця, але не зуміла повернути йому колишню популярність.

2007

Розпуск Ради, штурм Генпрокуратури, коаліція БЮТ і НУ-НС, Тимошенко – прем’єр, Яценюк – спікер, захід СПУ, смерть Кушнарьова, Україна та Польща одержують право провести Євро-2012

Юлія Тимошенко та її бютівці разом з “регіоналами” та їх союзниками проголосували за нову редакцію закону “Про Кабінет Міністрів”, яка розширила повноваження прем’єра. Після цього Юлія Володимирівна взяла курс на розпуск парламенту, чому сприяла поява перебіжчиків у лавах “сердечної” фракції.

Кульмінацією весняної політичної кризи став штурм “Беркутом” Генеральної прокуратури, причому керував міліцейським спецназом з метою зберегти Святослава Піскуна в кріслі генпрокурора особисто міністр внутрішніх справ Василь Цушко. Втім, у президента Ющенка, прем’єра Януковича та спікера Мороза вистачило мудрості піти на компроміс. 30 вересня пройшли нові парламентські вибори, на яких Партія регіонів набрала більше за всіх голосів, але БЮТ і НУ-НС зуміли з мінімальною перевагою створити коаліцію. Обличчям “Народної самооборони” став екс-міністр внутрішніх справ і колишній улюбленець Ющенка Юрій Луценко, який піднімав вгору стислого кулака на гроші Давида Жванії. Спікером парламенту був обраний політичний вундеркінд Арсеній Яценюк, прем’єром знову стала Юлія Тимошенко. Соціалісти в новий склад парламенту не потрапили через створений навколо Олександра Мороза образ зрадника, зате під купол повернувся Володимир Литвин.

У січні на полюванні з давніми приятелями загинув Євген Кушнарьов – політик, здатний за потенціалом конкурувати з Віктором Януковичем.

18 квітня Україна та Польща отримали право на проведення Євро-2012.

2008

Вступ у СОТ, старт кризи, НАТО відмовилося дати Україні ПДЧ, війна в Грузії, переобрання Черновецького, відставка Яценюка, Литвин – спікер

5 лютого Україна стала членом СОТ, так і не зумівши під час тривалих переговорів відстояти левову частку економічних інтересів. Але куди більш важливою подією став прихід у нашу країну світової економічної кризи. Юлія Тимошенко, яка обіцяла не допустити економічних неприємностей для мільйонів українців, протистояти натиску кризи не змогла. Гривню лихоманило, ділова активність різко скоротилася, багато банків стали проблемними.

На саміті НАТО в Бухаресті Україна та Грузія так і не одержали План дій з досягнення членства. Цьому стали проти представники європейських держав, а Джордж Буш-молодший, чия президентська каденція підходила до кінця, не зміг зламати ситуацію. У серпні Чорноморський флот Росії, який базується в українських портах, взяв участь у війні проти Грузії, через що Ющенко навіть погрожував не пустити кораблі назад.

У Києві пройшли дострокові вибори мера та Київради, ініційовані БЮТ. “Сердечники” виставили проти Леоніда Черновецького Олександра Турчинова й програли. Супротивники столичного градоначальника так і не зуміли об’єднатися і Черновецький із тріумфом зберіг крісло.

Нервовий спікер Арсеній Яценюк пішов у відставку, йому на зміну прийшов досвідчений у парламентських інтригах Володимир Литвин.

2009

Велика “газова війна” і “кабальний” контракт із Росією, відхід RosUkrEnergo, різке погіршення відносин між Москвою таКиєвом, розділ шельфу навколо острова Зміїний, провал переговорів Тимошенко з Януковичем, справа Лозінського, справа педофілів, епідемія грипу, дебош Луценка у Франкфурті

“Газова війна” між Росією та Україною майже три тижні тривожила Європу. Юлія Тимошенко прагнула будь що вигнати компанію RosUkrEnergo з вітчизняного ринку й досягла успіхів в цьому. 19 січня український і російський прем’єри підписали в Москві контракти на поставку газу, які Юлія Володимирівна називає прекрасними, а її політичні опоненти – кабальними. Приємно, що вітчизняна газотранспортна система підтвердила свою високу надійність у непростих умовах, а в газосховищах було накопичено достатньо газу для забезпечення країни.

Російський президент Дмитро Медведєв навідріз відмовився від спілкування зі своїм українським колегою та навіть відклав відправлення в Україну посла. Україна фактично програла Румунії спір за острів Зміїний у Чорному морі – її економічна зона обмежена 12 милями замість 200.

Сепаратні переговори Віктора Януковича та Юлії Тимошенко про поділ влади в країні на двох закінчилися провалом. Україна вступила в передвиборну кампанію під акомпанемент пошуків депутата-бютівца Віктора Лозінського, обвинувачуваного в убивстві селянина біля своїх мисливських угідь, і “справи педофілів”, до якої нібито були причетні депутати від БЮТ. Зате епідемія грипу була використана урядом Тимошенко в політичних цілях. Шеф МВС Юрій Луценко дав початок традиції українських політиків – влаштовувати дебоші в аеропорту Франкфурта.

2010

Янукович – президент, Харківські угоди, відмова від НАТО, переслідування опозиції, Майдан-2, відтіснення Черновецького, відкат політреформи, план дій з безвізового режиму з ЄС

Перемогу на президентських виборах одержав Віктор Янукович. Передусім новий глава держави закріплює екстрене потепління російсько-українських відносин – як наслідок Харківських угод Україна одержує знижку на газ в 100 доларів за 1 тис. куб. м, а Росія залишає свій флот у Криму до 2042 року із правом продовження до безконечності.

Прийняття закону “Про засади внутрішньої та зовнішньої політики” закріпило позаблоковий статус України. Верховна Рада легко стала більшістю депутатів на сторону нової влади. Прем’єр-міністром став Микола Азаров. Екс-прем’єр Юлія Тимошенко та багато членів її уряду відвідують допити правоохоронних органів, низка колишніх членів уряду чекають суду за ґратами.

Підприємці, які протестували проти норм податкового кодексу, організували в Києві новий Майдан, який якісно та кількісно поступавс своєму попередникові, однак все-таки домагаються деяких поступок з боку влади.

Нова влада потіснила “молоду команду” Леоніда Черновецького, зберігши за ним виключно представницькі функції. Керівником Києва стає екс-міністр ЖКГ Олександр Попов.

1 жовтня Конституційний Суд скасував політичну реформу, значно розширивши повноваження президента та зменшивши повноваження Ради. Опозиція більше практично ні на що не впливає, парламентська більшість дружно підтримує всі ініціативи Президента й Кабміну.

22 листопада Україна одержала План дій для забезпечення безвізового режиму з ЄС, який розраховує виконати до 2012 року.

Євген Магда, За матеріалами УНІАН