Чого чекати нам у новому році — зльоту або падіння?

Відповідь на це питання залежить від того, чи переважать позитивні фактори негативні, або навпаки, пише MarketWatch.
Процес відновлення світової економіки вже триває півтора роки, але єдиної точки зору на подальші перспективи так і не з’явилось. Так, “консенсус” – прогнозів багато. Але вони можуть виявитися недостовірними, бо містять лише усереднені дані широкого спектру очікувань.

Економісти перебувають у більшій невизначеності, ніж зазвичай, оскільки зараз перспективи економіки, так чи інакше, залежать від неймовірної кількості факторів.

Одні можуть серйозно активізувати зростання, у той час як інші тільки ускладнять ситуацію. У грі всі, питання лише в тому, які з них будуть мати найбільший вплив.

Якою буде розстановка сил між факторами, покаже сценарій розвитку економіки в 2011 р., не кажучи вже про політичні рішення у 2012. Ось деякі позитивні явища.

Перше, що спадає на думку – це закон, який гарантує, що скорочені при Буші податки не будуть підвищуватися протягом двох років, а так само збереження пільг безробітним і низького податку із заробітної плати в 2011 р. Це означає, що фіскальна політика буде включати стимули у випадках крайньої необхідності.

Як наслідок, монетарна політика залишиться м’якою. Короткострокові відсоткові ставки збережуться поблизу нульової позначки, а ФРС простежить, щоб банки активно займалися кредитуванням.

Інший жирний плюс полягає в ослабленому стані долара на світовій арені. Це буде стимулювати зростання експорту, і гальмувати імпорт.

Далі варто зазначити, що зустрічний вітер, пов’язаний із борговим навантаженням, поступово вщухає.

Споживачі більше економлять і погасили велику частину своїх боргів. Враховуючи те, що попит був пригнічений суворої рецесією, не важко уявити, що витрати населення будуть зростати перш ніж ситуація на ринку зайнятості почне поліпшуватися.

У корпоративному секторі попит теж низький. У цих умовах компаніям слід запроваджувати останні технологічні розробки для підвищення власної конкурентоздатності і зменшувати витрати. Кошти на це будуть запозичені з високого прибутку і за рахунок більш щедрих податкових пільг на амортизацію.

Якби в 2011 р. значення мали тільки ці чинники, то прогноз з них був більш позитивним, і навіть можна було б очікувати буму. На жаль, є декілька негативних моментів, які можуть визначити перебіг подій.

По-перше, зростання зайнятості практично не спостерігалося, а ті деякі робочі місця, створені в недавньому минулому, як правило – тимчасові, або передбачають часткову зайнятість. Це не постійні позиції, щоб забезпечити повну зайнятість, захищеність і соцпакет. Така ситуація не сприяє виникненню щасливого споживача, який легко витрачає гроші.

Різке зростання цін на нафту і багато видів харчової сировини разом зі стрибком іпотечних ставок, які вже звели нанівець результати зародженнябуму рефінансування, ще більше знизить купівельну спроможність населення.

Обмежені в коштах банки неохоче видають кредити, хоча на даному етапі відновлення економіки велика кількість кредитів необхідна. Крім того, і економіки багатьох торговельних партнерів США перебувають у занепаді. Таким чином, вони не зможуть стати великими споживачами американського експорту, не зважаючи на ослаблення долара.

І нарешті, дискусії з приводу розміру дефіциту державного бюджету можуть змусити населення дійти висновку, що фіскальні обмеження у вигляді зростання податків і скорочення витрат уже не за горами, а це тільки знизить їхню готовність витрачати гроші й викличе бажання перечекати.

Складіть все це разом, і ви отримаєте картину економіки, яка в новому році продовжить відродження. У порівнянні з 2010 р. темпи зростання прискоряться, але незначно.

За матеріалами K2Kapital