АМКУ порушив справу через різке підвищення цін на бензин

Антимонопольний комітет порушив справу за фактом різкого підвищення цін на бензин марок А-95 й А-92 наприкінці 2010 і на початку 2011 років з боку основних операторів ринку.
Розслідування комітету буде стосуватися діяльності тих учасників ринку, які мають значну ринкову частку й не виконали рекомендації із установлення економічно обґрунтованої вартості палива.

“За попередньою інформацією, такі підприємства, як “Окко-Нафтопродукт”, “Континент Нафто Трейд” (бренд WOG), “Альянс Холдинг” (Shell), “Лукойл-Україна” й “ТНК-ВР Коммерс” були лідерами підвищення цін на бензини”, – сказано в повідомленні.

Комітет обіцяє, що в ході розслідування особливу увагу буде приділено формуванню всього ланцюга видатків, які впливають на вартість палива, враховуючи при цьому розмір цін на наявні залишки нафтопродуктів.

Комітет також перевірить вплив очікуваного збільшення акцизного збору на формування вартості пального.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2010 Антимонопольний комітет зобов’язав 18 найбільших нафтотрейдерів не допускати необґрунтованого синхронного підвищення роздрібних цін на бензини й дизельне паливо.

З 2011 року відповідно до прийнятого Податкового кодексу акциз на бензин збільшився на 37,9% до 182 євро/тонна.

Міністерство палива й енергетики ініціює введення мита на імпорт нафтопродуктів у розмірі менш як 120 євро/тонна для підтримки вітчизняної нафтопереробної галузі.

ТСН