Ужгород, 15 січня, “Родина Певних. Повернення з небуття”

15 cічня о 17.00 у приміщенні Ужгородського театру ляльок «Бавка» до 90-річчя з дня створення першого українського професійного театру в Ужгороді відбудеться акція під промовистою назвою: «Родина Певних. Повернення з небуття».

Далеко не всім відомо, хто такі Певні.

Енциклопедія театрознавства подає скупі відомості: «Ніна Певна — українська акторка, яка разом зі своїм чоловіком Миколою Певним стояла біля витоків першого професійного українського театру в Ужгороді, заснованого товариством «Просвіта» у 1921 році, а з 1928 року була співтворцем Волинського українського театру в Луцьку під керівництвом і режисурою Миколи Певного».

Як зауважує Юрій Шерегій: «Дата 15 січня 1921 р. буде записана великими літерами в історії Західної України», бо саме цього дня Руський театр Товариства «Просвіта» в Ужгороді виставою «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці» з Ніною Машкевич у ролі Марусі започаткував перший професійний театр на Закарпатті. На запрошення Товариства театр очолив Микола Садовський. Щоб підсилити склад трупи професійними акторами, він сприяв прибуттю до Ужгорода таких акторів, як М. Певний, П. Чухрай, О. Левицький, які, як вояки Української Народної Республіки, були інтернованими на Волині.

Про подальшу долю родини Певних йдеться в акції.

У програмі:

— фотовиставка «Історія одного альбому. Велич і трагедія родини Певних» — автор Зеновія Шульга;

— вистава Лесі Бонковської «Загублена в снігах Сибіру. Повернення» за участі акторів Львівського державного музично-драматичного театру ім. М. Заньковецької, заслуженої артистки України Лесі Бонковської, народного артиста України Степана Глови й учениці Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. С. Крушельницької Андріани Наєнко.

Цей проект покликаний встановити історичну справедливість і повернути Україні славні імена родини Певних, які своїм талантом, жертовною працею, власним життям і особистою долею творили її суть і славу.

РІО