На Закарпатті про Різдво сповіщають бетлегеми!

На Закарпатті про Різдво Ісуса Христа першими сповіщають так звані бетлеги. Дітлахи у ролі пастухів та ангелів заходять до кожної сільської хати та розігрують біблійну сценку й колядують.
Головний і найколоритніший персонаж бетлегемів – Дідо. Він символізує мудрого старця, котрий слідкуючи за віфлеємською зіркою привів пастухів до ясель, де народився Месія. Дідо – на вигляд страшний персонаж, однак дітлахи обожнюють його за колоритне вбрання та солодощі.

За радянських часів бетлегемів заборонили, хатку-вертеп спалили. Відновити традицію захотіла молодь, а допомогли досвідчені бетлегеми, зокрема пан Михайло.

“Я трошки сів, подумав. Я це ве згадав, хлопцям переписав. У них трошки не виходила мелодія – сам глас, як воно колядується. Я з ними сів, проколядував другий, третій вечір, четвертий. Ну, і потім все так получилося, Слава Богу. І по сьогоднішній день ця традиція у нас триває”, – каже церковний куратор Михайло Ловга.

За веселу колядку бетлегемам дають винагороду. Усі зібрані кошти колядники віддають на потреби місцевої церкви. Раніше грошей ніхто не давав, кажуть місцеві. Головним гостинцем були горіхи.

“Ходили наші діди колись за орішки, за яблучка. Зараз веселіше. Вони уже круті. Уже хочуть долари, гривні. Перейшли на валюту. А раніше за орішок ходили на край села”, – каже мешканець с. Довге Михайло Михайлюк.

Бетлегем повинен зайти до кожної сільської оселі, аби сповістити про Різдво Спасителя. Для цього у колядників є три дні.

“24”