Скільки коштуватиме долар протягом 2011 року

За даними фахівців, вартість американської валюти зміниться за 2011 рік незначно і через 12 місяців курс становитиме 8,03 грн/долар.

Чого не прогнозують учасники ринку, так це стабільності 15 провідних українських економістів, банкірів і аналітиків спрогнозували, яким буде курс гривня-долар в 2011 році.

На основі їхніх даних газета “Дело” склала консенсус-прогноз. Згідно з ним, до кінця наступного року долар в Україні незначно подорожчає – до 8,03 грн.

10 з 15 експертів вважають, що наступного року національна валюта девальвує. Позитивним моментом може служити те, що девальвація очікується незначною.

Навіть найбільш песимістичні прогнозисти не передбачають падіння гривні нижче рівня 8,25 грн/дол. до кінця наступного року. У зміцнення гривні за підсумками року вірять тільки троє фінансистів, ще двоє вважають, що наприкінці 2011-го курс долара буде близький до поточного рівня.

Якщо ж проаналізувати всі відповіді експертів, то можна подумати, що курсова ситуація в Україні цього року буде досить нудна. Так, згідно з консенсус-прогнозом всіх учасників опитування, ціна американської валюти зміниться за 2011 рік незначно і через 12 місяців залишиться 8,03 грн/долар, що всього на 0,7% більше поточного значення курсу.

Утім, якраз єдине, чого не прогнозують учасники ринку, так це стабільності. “Очевидна тенденція до посилення волатильності гривні”, – констатує голова правління банку “Форум” Ярослав Колесник.

Якщо протягом усього 2010 року міжбанківський курс долара рідко змінювався більше, ніж на 1-2 копійки за тиждень, то наступні 12 місяців зміни очікуються на рівні 5-10 копійок.

“Враховуючи той факт, що НБУ неодноразово заявляв про те, що курс гривні буде відображати стан попиту і пропозиції на ринку, можна очікувати, що вартість нацвалюти в 2011 році буде більш волатильною”, – вважає аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Олександр Лозовий.

Схожої думки дотримується і аналітик інвесткомпанії “Ренесанс Капітал” Анастасія Головач. “Нацбанку треба демонструвати, що вони виконують вимоги МВФ про лібералізацію валютного ринку. Тому його виходи з інтервенціями будуть більш рідкісними, що, безумовно, призведе до зростання волатильності”, – зазначила експерт.

На думку фахівців, на курс гривні також впливатимуть зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу і зростання ринку імпорту товарів та послуг.

“Також у 2011 році для гривні традиційно будуть важливий попит на іноземну валюту з боку населення”, – наголосив аналітик “Ерсте Банк” Мар’ян Заблоцький.

Нагадаємо, що тільки за останні три місяці населення викупило у банків валюти на 5,2 млрд доларів більше, ніж продало їм. Якщо населення і далі буде скуповувати валюту такими темпами, то це може виявитися дуже вагомим чинником ослаблення гривні.

У першій половині року в Україну буде присутній і додатковий фактор попиту на іноземну валюту. За оцінками Мар’яна Заблоцького, у цей час банки можуть додатково купити 2 млрд доларів.

Це пов’язано з тим, що в меморандумі між Україною і МВФ міститься умова, за якою Нацбанк має скасувати постанову №109, згідно з якою банкам було заборонено враховувати резерви сформовані у валюті при розрахунку валютної позиції.

Після скасування цієї постанови банки почнуть активно скуповувати валюту, що не дозволить гривні зміцнитися в першій половині 2011 року.

Що стосується коливання курсу долара протягом 2011 року, то багато експертів схильні вважати, що найбільший девальваційний тиск на гривню буде спостерігатися в першому і останньому кварталі.

“У січні-лютому гривня перебуватиме під девальваційним тиском внаслідок високих обсягів імпорту енергоносіїв, в той час як експорт буде залишатися досить низьким. До кінця першого кварталу і в другому кварталі можна чекати на зростання експорту укупі з традиційним пожвавленням на фінансових ринках. У результаті, гривня має потенціал для зміцнення. До кінця року, внаслідок збільшення обсягів імпорту, девальваційний тиск на гривню, цілком можливо, відновиться”, – прогнозує Дмитро Сологуб.

tsn.ua