Микола Томенко: “Можливо, “Мурка” претендуватиме на Гімн України…”

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що має намір звернутися до Генеральної прокуратури щодо наруги над державним символом – Гімном України.
Сьогодні на прес-конференції віце-спікер зазначив, що після новорічного привітання Президента України Віктора Януковича на кількох телеканалах, в тому числі на ТРК Київ, транслювався Гімн України, з якого були вилучені слова з першого куплету: “Згинуть Наші вороженьки, як роса на сонці. Запануєм І ми, браття, у своїй сторонці”.
Томенко допустив, що організатори концерту на Майдані Незалежності, серед яких, зокрема, Київська міська державна адміністрація і Міністерство культури, “зняли слова з Гімну, щоб зробити його більш толерантним та виваженим” заради стратегічного партнера України – Росії.

Віце-спікер нагадав, що текст Гімну затверджено законом України і, відповідно до законодавства України, “наруга над державними символами”, яким є і Гімн, карається, в тому числі кримінальною відповідальністю – до трьох років позбавлення волі.

Як зазначив Томенко, з цим питанням повинна розібратися Генеральна прокуратура, у тому числі з тим, хто давав вказівку вилучити слова із затвердженого Гімну. Водночас, Томенко припустив, що в Партії регіонів хочуть змінити текст Гімну України. “Я не знаю, що буде новим гімном, можливо, гімн Генпрокуратури “Мурка” стане претендувати на Гімн України (як відомо, в ході авторської програми Яна Табачника “Маю честь запросити” перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заграв на роялі Мурку).

“У мене допитувалися, чому не “Володимирський централ”, але немає української прив’язки”, – додав Томенко, а також зазначив, що на сьогоднішній день текст Гімну України визначено законом, і поки він не змінений, “то” Мурку “нехай співають на концертах”.

Нагадаємо, раніше про те, що в новорічну ніч відбулася наруга над державним Гімном України, заявив депутат від Нашої України Роман Швед під час сесії Львівської обласної ради. “Нічим іншим, як наругою над державним Гімном не можна вважати нинішній перехід з 2010 в 2011 рік. Всім відомий Гімн на головній площі України прозвучав урізаним. З нього викинуто слова: “Згинуть Наші вороженьки, як роса на сонці, запануєм І ми, браття, у своїй сторонці!”, – зазначив Швед. За його словами, він скерував звернення до Генпрокуратури з вимогою відкрити кримінальну справу.

УНІАН