Закарпаття: Місцеві рятувальники одержать від чехів у подарунок снігохід “Буран”

Наприкінці 2010 року організатори маркування туристичних стежок в українських Карпатах з власних коштів купили вже другий снігохід «Буран 640 А», який буде подарований українським рятувальникам із закарпатського гірського пошуково-рятувального загону – ГПРЗ, для пункту на Драгобраті над Ясіня.

Снігохід має допомагати рятувальникам знаходити туристів, які губляться або травмуються взимку у гірському масиві Свидовець. Цей гірськолижний район часто відвідується чеськими лижниками і сноубордистами, тому тут чеські маркувальники разом із українськими рятувальниками розширюють проект, який має на меті покращення безпеки в Українських Карпатах. Передусім він орієнтується на маркування і відстеження лавинонебезпечних місцевостей. Другий скутер “Буран” був придбаний чехами для українських колег. Перший, відремонтований снігохід ще радянського виробництва, вже другий рік служить у пункті ГПРЗ в Усть-Чорній, де допомагає під час маркування лавинонебезпечних територій та під час рятувальних акцій.

“Буран” був відремонтований у спеціалізованій фірмі “Поток”, у містечку Горні Маршов в Крконошських горах. Фірма займається імпортом та сервісом снігоходів “Тайга” та “Буран” до Чеської Республіки. З отриманням фінансових засобів для закупівлі доволі обкатаного, але надійного “Бурана”, допомогла редакція журналу “Лижний сніг” (www.snow.cz).

ГПРЗ належить до структури МНС України. У закарпатській гірській службі працює сьогодні 41 професійний рятувальник, 70 добровольців і 4 співробітники управління в Ужгороді. На місцях має 9 пунктів – в Ужгороді, Вишці (Великоберезнянський район), Волівці, Міжгір’ї, Іржаві, Усть-Чорній, Рахові, Ясіні та Лазещині (Говерлянський пункт).

Усть-чорнянський рятувальник Юрій Костяк на “Бурані”, подарованому два роки тому чеськими колегами

Алеш Кучера, www.karpaty.net