Нові технології дозволяють встановлювати колір волосся людини за її ДНК

За зразком ДНК людини можливо з високою мірою точності визначити колір її волосся. Нова технологія найближчим часом явно збагатить арсенал поліцейських лабораторій.
Дослідження проведене нідерландськими вченими з медичного центру “Ерасмус” в Роттердамі. Колектив очолив професор судової медицини і фахівець з молекулярної біології Манфред Кайзер.

Раніше існуючі технології дозволяли визначати за ДНК лише колір очей – при цьому для аналізу використовувалися сліди крові, поту, сперми або клітини шкірного покриву. З відносною точністю раніше аналіз ДНК вказував також на власників рудих шевелюр.

Тепер нова технологія дозволяє визначити з вірогідністю вище 90%, чи мала людина руде або шатенове волосся, виявляти з точністю в 80% брюнетів і блондинів. І навіть уточнювати відтінки волосся, відрізняючи за даними тесту, наприклад, блондина від світлого шатена.

В ході проведеного дослідження вчені використовували зразки ДНК сотень жителів Європи, колір волосся яких був їм відомий. Вчені виявили ряд генів, що впливають на визначення кольору волосяного покриву. “Нам вдалося ідентифікувати 13 ДНК-маркерів при 11 генах, від яких залежить колір волосся”, – повідомив професор Кайзер. “Дане відкриття – крупний крок вперед”, – вважає експерт.

Вчений висловив надію, що найближчим часом будуть розпочаті роботи з розробки ДНК-тесту, який допоможе поліції різних країн в їх роботі.

ІТАР-ТАРС