Мешканці Закарпаття подають заяви на набуття угорського громадянства?

До Будапешта із прикордонного Закарпаття, де мешкає близько 150 тис. етнічних угорців, почали надходити заяви на отримання угорського громадянства за спрощеною процедурою. В Україні масово подають такі документи мешканці м.Берегово і Берегівського району.
З нового року процедура набуття іноземними угорцями громадянства Угорщини за спрощеною процедурою проходить безпроблемно і безперебійно. Про це повідомив на засіданні міжвідомчої комісії віце-прем’єр-міністр з питань здійснення національної політики Угорщини Жолт Шем’єн, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

За інформацією урядовця, лише протягом одного тижня надійшло близько 5 тис. заяв, що більше, ніж за весь минулий рік. Серед міст, з яких до закордонних представництв Угорщини надійшла найбільша кількість відповідних документів, Жолт Шем’єн назвав і українське Берегове, де діє угорське консульство. На нараді йшлося також і про важливість проведення навесні засідання угорсько-української змішаної комісії.

Заяву на отримання угорського громадянства можуть подавати іноземні громадяни або їхні нащадки, які були громадянами Угорщини до 1920 року або у 1940-1945 роках, розмовляють угорською мовою і не становлять загрози національній безпеці. Раніше процедура тривала 1-1,5 року, з січня 2011 року – лише три місяці.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, прийнятий парламентом Угорщини закон щодо спрощеної процедури отримання угорського громадянства набув чинності 20 серпня 2010 року, але практично почав застосовуватися з 1 січня 2011 року.

Українське законодавство не передбачає подвійного громадянства. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час офіційного візиту до Будапешта наприкінці листопада звернув увагу на те, що з набуттям чинності угорський закон може породити небажані колізії, бо в Україні особи, які бажають набути громадянства іншої країни, мусять відмовитися від українського.

Укрінформ