В Ужгороді відбулася презентація унікального видання “Геральдика Закарпаття”

Учора, 11 січня, в Ужгороді у прес-центрі «Закарпаття» відбулася перша в цьому році прес-конференція, на якій журналістам було презентовано справді унікальне витання під назвою «Геральдика Закарпаття». Про книгу розповіли її автори, відомі краєзнавці, члени Закарпатського геральдичного товариства Володимир Ньорба та Богдан Мариконь.

Власне про саму книжку, яка готувалася 5 років і в якісному поліграфічному виконанні вийшла у видавництві “Краєвиди Карпат” дуже обмеженим накладом, всього в 280 примірників, розповів Володимир Ньорба. За його словами, до книги увійшов далеко не весь наявний матеріал по геральдиці краю, численні карти, схеми, і книга потребує додаткових, доповнених і уточнених видань. Створенням книги автори прагнули відновити досі невідому спадщину краю. Як розповів пан Володимир, в основу книги лягли найдавніші відомі символи Закарпаття.

Богдан Мариконь розповів, що подібне видання з геральдики краю вийшло в світ вперше за останні 130 років. “Так, є у книзі деякі помилки, — сказав автор, — багато можна критикувати, але факт залишається фактом: видання унікальне.”

Як розповів автор, герби побудовані і затверджені сільськими, міськими та селищними радами. “Але вони бралися не тільки з печаток, але й враховувалися місцевість, побут, традиції кожного населеного пункту, і на основі кількох варіантів вибирався оптимальний варіант, він затверджувався, і так у нас народжувалися герби”, — розповів Богдан Мариконь. Чимало символів не увійшло до книги, але “ми вдосконалимо видання і випустимо його, враховуючи всі зауваження,” — додав пан Богдан. Крім того краєзнавець торкнувся історичних моментів створення гербів та печаток (геральдики та сфрагістики) краю.

А по завершенні представлення книги авторами в прес-центрі розгорілася справжня фахова дискусія, адже на презентацію видання завітали відомий своєю принциповою позицією фахівець з геральдистики Олексій Філіпов та журналіст Олександр Попович, який не перший рік є членом Українського геральдичного товариства. Як повідомив Володимир Ньорба, деякі геральдичні неточності у книзі зумовлені тим фактом, що герби затверджувалися місцевими радами, які не знають тонкощів науки геральдики. І, власне, як погодилися всі учасники цієї розмови, цінність книги полягає саме в тому, що вона є тим першим якісним кроком, котрий дає підстави для фахової дискусії в сфері геральдистики і сфрагістики, і створює підґрунтя для наведення ладу в цій ділянці суспільного прояву, де нині в Україні вцілому і на Закарпатті зокрема, панує хаос, зумовлений рівною мірою непоінформованістю місцевих громад, інертністю фахівців і бездіяльністю влади.

Закарпаття онлайн