Українці їдять африканську картоплю, польське сало і китайську гречку…

Ціни на продукти в грудні досягли рекордних позначок і здатні породити планетарну битву за їжу. Про це повідомила Продовольча організація ООН. Втім, Україна – у харчовій війні може опинитися на стороні переможців і за 10 років значно збільшити свої продовольчі можливості.
Якби зараз дивним чином вмить зупинилося все сільське господарство, запасів їжі на планеті вистачило б лише на 60 днів – розрахували в ООН. До того ж світова їжа розподілена нерівномірно – 15% населення планети і в даний час голодує, а продовольча криза лише наростає.

У найближче десятиліття ціни на зерно зростуть на 40%, на рослинні олії – більш ніж на 40%, а на молочні продукти – на 45.

Фахівці ООН вважають Україну – серед трійки світових лідерів з динаміки виробництва продуктів. Попереду Бразилія, на третьому місці – Росія. За десять років Україна може на третину збільшити свої можливості – планетарної годувальниці.

Поки що внутрішня українська статистика виглядає менш оптимістичною. Зараз українці не лише не здатні світ годувати, а й самі недоїдають.

Без державних гарантій навіть найродючіші землі інвесторів не приваблять. За всі роки незалежності в сільське господарство вклали рівно стільки грошей, скільки галузі потрібно на рік.

За словами міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, найбільше гальмо для розвитку галузі – непередбачуваність. Найбільше досягнення – фіксований сільгоспподаток.

Зараз в Україні в селі живе кожен третій. Для прикладу – у лідера з експорту сільгосппродукції США землю обробляє лише 3% населення.

Добрив недодають і десятої частини, техніка здебільшого – закордонна вживана. Ситуація з землею непевна, законодавча база ще невизначена, а світова битва за продовольство вже триває.

Щоб змінити ситуацію, міністр обіцяє оптові ринки – в даний час ринок під контролем кількох бізнесово-чиновницьких груп. Також серед обіцянок і збільшення державних закупівель заздалегідь – тоді й аграрії отримають гроші за майбутній урожай ще до посівної.

Спеціальні пільги повинні бути і для вітчизняної техніки. А ще потрібно розібратися з власністю на землю – без неї інвестори не прийдуть. Хоче міністр дешеві кредити – без яких не посієш і не пожнеш.

Він обіцяє фінансувати аграрну науку – тому що одна голландська породиста корова дає стільки молока, скільки сьогоднішня українська ферма.

А поки Україна, маючи третину світових чорноземів, замість планетарної годувальниці, сама їсть африканську картоплю і часник, польське сало і китайську гречку.

Нагадаємо, за даними Кабміну, Україні необхідно переглянути стандарти якості продуктів харчування, щоб вони стали конкурентоспроможними на внутрішньому і зовнішньому ринках.

” Сьогодні”