Бензин буде дорожчати до 10 гривень

Вартість літра бензину марки А-95 в Україні найближчим часом може увійти в ціновий коридор від 8,9 гривні за літр до 9,4 гривні за літр. Такий прогноз висловили експерти українського нафторинку.

З урахуванням зростання цін на нафту на світовому ринку, а також впливу акцизного збору, що замінив транспортний збір, вартість бензину марки А-95 може скласти близько 9,4 гривні за літр, заявив зокрема президент асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук.

Якщо ж не враховувати складову акцизу, то частина нафтопродуктів буде реалізовуватися за ціною до 8,9 гривні за літр.

У той же час, за словами заступника голови НТЦ “Психея” Геннадія Рябцева, ціна на бензин підніметься в разі розвитку негативного сценарію. Існує ряд факторів, які повинні нівелювати подорожчання світлих нафтопродуктів на АЗС в Україні.

“Ми чекаємо до кінця січня – початку лютого істотної корекції світових цін на нафту, але це не означає, що це послужить причиною зменшення цін в Україні. Швидше за все ціни просто пригальмують”, – зазначив Рябцев.

Він також відзначив, що саме зараз, взимку, обсяги споживання палива істотно скорочуються: дизпалива на 30%, бензину – до 10% за місяць. Оскільки обсяги споживання невеликі, операторам немає сенсу сильно піднімати ціну.

Як зазначає у свою чергу незалежний експерт Валентин Землянський, більш швидкий, ніж очікувалося, зростання цін – це “гра імпортерів”, які намагаються подорожче продати наявні в них старі запаси, посилаючись на введення акцизу з 1 січня.

Проте Землянський зазначив, що вище 9 гривень за літр А-95 коштуватиме не буде.

“Світове енергетичне агентство і країни ОПЕК домовляються про збільшення видобутку нафти, щоб збити ціну, 100 доларів за барель світова економіка не витримає”, – зазначив експерт. В Антимонопольному комітеті заявили, що розберуться з ситуацією з цінами на бензин.

tsn.ua