Закарпаття: На фестивалі “Червене вино” було представлено понад 130 виноробів і 50 сортів сонячного напою

“Трамінер”, “Фурмінт”, “Сапераві”. Ці слова рідні кожному закарпатцю. Просто шанувати, а не пити вино – тут вчать змалку, а тематичні фестивалі проводять регулярно.
На вихідних у Мукачевому 16 раз організували один із наймасовіших винних фестивалів України, котрий зібрав майже 60 тисяч поціновувачів.

Вино біле, червоне, рожеве. Воно може бути гаряче та холодне, з корицею та медом, з пляшки, діжки чи просто з термоса. Понад 130 виноробів і 50 сортів духмяного напою. Так у Мукачевому відбувається фестиваль вина. Наливають безкоштовно, але потроху. Та ще й розказують про кожен сорт.

Олександр Ковач, приватний винороб: “Ми на сьогодні можемо відмітити навіть зміну у відношенні до споживання. Про вміння дегустувати. Не тільки чоловіків, а й жінок. Вони вже розбираються у винах і споживають кращі вина”.

Такі фестивалі популярні серед приватних виноробів, адже це чи не єдиний спосіб продати товар. Олександр без виноробства не уявляє свого життя. Сам доглядає виноград, сам збирає. Тому цьогорічний небагатий урожай сприйняв близько до серця.

Олександр Ковач, приватний винороб: “Урожай 2010 дуже слабенький в тому плані, що були катастрофічно затяжні дощі. Було втрачено дуже багато врожаю. Але те, що залишилося вдалось вивести на нормальний рівень. За винятком деяких ранніх мускатних сортів – вдалось виготовити пристойне вино”.

Аби поповнити запаси “напою богів” туристи приїхали до Мукачевого з усієї України. Грошей на вино не шкодують. Але спочатку дегустація.

Олег Кравченко, турист із Києва: “Вина пробуем разные и специально приехали, чтобы попробовать закарпатские вина. Вина действительно интересные. Все люди радуются, потому что пьют благородный напиток, а вино – это благородный напиток”.

Ціна напою стартує від 30 гривень. За три дні фестивалю тут продали понад дві тисячі літрів вина.

Новий канал