Сьогодні — свято Водохреща

Водохреще — останнє з зимових свят, які називають Святками. Цього дня православні всього світу запасаються святою водою. Напередодні, у водохресний святий вечір, священнослужителі у храмах освячують воду. А сьогодні господар дому з усією сім`єю надпиває кілька ковтків із принесеної посудини, а потім бере з-за ікони священну вербу й кропить святою водою увесь дім, прибудови та все майно, щоб уберегтися від біди, напасті та від злого ока.

Після здійснення всіх цих обрядів свята вода звичайно ставиться до образів, оскільки не лише має цілющу силу, але й, за повір`ями, не псується. Саме сьогодні, за словами священика, найкраще приймати обряд Хрещення.

Вважається, що цього дня звичайна вода перетворюється у води священної ріки Йордан. Той, хто викупався, змиває з себе всі гріхи.

До речі, священики запевняють, що з кожним роком кількість бажаючих лізти в ополонку збільшується. За повір`ями, у ніч перед Водохрещем можна сміливо загадувати будь-яке бажання, тому що в цей час небо нібито відкривається, перетворюючись у браму, яка веде до Господа. За народною прикметою якщо цієї ночі яскраві зорі, то урожай хліба буде хорошим.