Студенти готуються до акцій протесту проти Табачника

Студенти готують акцію протесту проти дій влади у сфері вищої освіти. Про це повідомляють організатори акції під назвою “Освіта – не привілей”.
“Нещодавно Міносвіти вирішило скоротити держзамовлення на 42%. Це означатиме, що десятки тисяч абітурієнтів позбудуться можливості продовжити навчання. Їм буде просто нічого платити. Це означатиме, що близько 3 тисяч викладачів позбудуться робочих місць”, – йдеться в повідомлені студентів.

За їх словами, депутати правлячої партії форсують прийняття нового закону “Про вищу освіту”, згідно з яким держава фактично скасує бюджетні місця для заочників, а контрактники будуть змушені щороку платити все більші суми за своє навчання.

Крім того новий закон дозволятиме скорочувати держзамовлення на будь-які відсотки – прив’язка кількості студентів до кількості населення тепер скасовується.

“Одне з найбільш абсурдних положень нового закону “Про вищу освіту” – норма про те, що статус вишів визначатиметься виключно за кількістю студентів, які там навчаються. А це призведе до позбавлення Києво-Могилянської Академії статусу університету”, – відзначають студенти.

Тому студентські організації вирішили виступити з акцією протесту проти таких дій влади, а саме проти подальшої комерціалізації та за ліквідацію автономії і тотальної корупції у вищій освіті. До протесту планують залучити викладачів, школярів та їх батьків.

“20 січня в Центрі візуальної культури при Києво-Могилянській академії відбудеться прес-конференція студентських активістів щодо початку кампанії проти нищення вищої освіти”, – повідомили організатори акції.