Як зекономити після злету тарифів на електрику і вкластися у місячний 150-кіловатний ліміт

З 1 лютого на українців очікують нові тарифи на електроенергію. Експерти порадили, як можна заощадити на електриці і вкластися у місячний ліміт 150 кіловат на годину.
“У кого є мінімум всякої техніки. Ну, холодильник, освітлення, 2 телевізори, пральна машина. Це в 150 кіловат можна вкластися. Якщо у вас є ще кондиціонер, все, не вкладетесь”, – впевнений фахівець Інституту загальної енергетики НАНУ Віктор Білодід.

Разом з науковцями ТСН склав рейтинг найбільш енергоємних приладів.

На першому місці – електроплити, електрообігрівачі та бойлери для підігріву води. За ними – холодильники. Причому сучасні споживають навіть більше, ніж старенький “Дніпро”, бо мають більший об’єм.

Далі – кондиціонери. Пральні машини. Економніші, але й дорожчі, ті, що мають клас А. За ними – телевізори. Сучасна плазма може зрівнятися за енергоємністю із пральною машиною чи кондиціонером. Далі – праски, мікрохвильові печі, пилосмоки, електрочайники та інші побутові прилади.

Заощадити на них, можна або використовуючи прилади меншої потужності, або радикально – відмовившись од благ цивілізації. Простіше економити на освітленні. Так, звичайну 100-ватну лампочку може замінити 15-ватна енергоощадна. Коштує вона вшестеро дорожче, але й служитиме у кілька разів довше.

Також платити за електроенергію дешевше можна, замінивши звичайний лічильник на так званий кілька фазний, який коштує близько 600 гривень. Це вигідно для тих, хто вночі опалюватиме помешкання, вмикатиме підігрів підлоги чи кондиціонер.

ТСН