Макіївка: Влада хотіла дати гроші терористам, але вони не прийшли

Терористи не прийшли по викуп в ними ж встановлене місце в одному зі спальних районів Макіївки.
Про це повідомляє Корреспондент.NET х посиланням на “Комерсант”. Як повідомлялося, організатори вибухів у Макіївці зажадали видати їм до 17:00 вчорашнього дня 4,2 мільйона євро.

“Вдалося ознайомитися з текстом листа до вимог, який, за іншою інформацією, підкинули не на місце вибуху, а в будівлю Макіївського міськвиконкому. У листі вказується, що відповідальність за вибухи взяла на себе група людей, які виступають “проти нинішньої влади, яка їм нічого не дала”. Проте джерело, яке знайоме з ходом розслідування, повідомило, що слідство поки не вбачає в тому, що трапилося політичного підтексту. “Це перший випадок, коли ми зіткнулися з практикою того, що гроші змінюють на вибухи”, – зазначив він.

У листі терористи докладно описали процедуру передачі грошей. Вони вимагали 4,2 млн євро купюрами по 500 євро – 8400 купюр. У сумці з грошима не повинно бути “жучків” або інших спецзасобів, за допомогою яких можна відстежити їх подальше пересування. Якщо ж необхідна сума не буде надана, терористи погрожували зробити ще п’ять вибухів в “місцях великого скупчення людей”. Ранкові вибухи вони назвали попередженням і демонстрацією серйозності своїх намірів. Представники місцевої влади та правоохоронних органів сприйняли загрозу всерйоз і почали збір коштів.

Як підкреслюють автори матеріалу, купюри номіналом 500 євро є найбільш непопулярними в Європі, і ними майже неможливо розплатитися у торгових точках, а в Великобританії навіть введена заборона на продаж цих банкнот в обмінних пунктах, оскільки їх часто підробляють.

У той же час обіцяних вибухів в 17:00 не відбулося, а серед журналістів почала поширюватися інформація, що влада заплатила терористам необхідну суму. Однак це спростував голова СБУ Валерій Хорошковський, який заявив, що гроші вимагачі не отримали.

За інформацією Комерсант-України, необхідну суму доставили до Макіївки спецрейсом з Києва, проте передачі її не сталося – терористи просто не з’явилися за викупом в ними ж встановлене місце в одному зі спальних районів міста.

Корреспонтент.NET