Закарпаття: Народне віче в Ужгороді звинуватило владу у репресіях

Відзначити День Соборності України у форматі народного віче та покласти квіти до пам’ятника Кобзареві, зібрались мешканці Ужгорода разом з національно-демократичними партіями та громадськими об’єднаннями. Воно пройшло не тільки в рамках річниці, але й було виразом протесту проти політики нинішнього владного режиму на деукраїнізацію України, насадження тоталітаризму та обездолення людей.
Вступним словом розпочав урочистості голова Закарпатської обласної ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Володимир ПІПАШ. Він розповів про історичну важливість Злуки українських земель та про нагальні проблеми сьогодення, які пов’язані з результатом діяльності нашої влади, її неспроможності об’єднувати суспільство.

Також, під час народного віче з вітальними промовами до патріотично-налаштованих учасників звернулися – голова Ужгородської міської організацій ВО «Батьківщина», депутат ужгородської міської ради – Василь ГНАТКІВ, голова Закарпатської обласної організації УНП Іван ГАБОР, голова Закарпатської обласної організації «Реформи й порядок» Іван БЕРЕЦ, перший заступник голови обласної організації «Наша Україна» Петро СТАНКО та СОЙКО Андрій – голова Закарпатської спідки «ошуканих вкладників Ощадбанку».

Молебнем та Благословенням був підтриманий захід біля пам’ятника Тарасові Шевченку, за участю декана Великоберезнянського району Української греко-католицької церкви Василя ДАНИЛАША та отцями Віктором та Василем УПЦ Київського патріархату. Завершилось народне віче виконанням державного гімну України та українськими народними піснями.

Апогеєм свята стало оголошення звернення Закарпатських обласних організацій національно-демократичних партій та громадських організацій краю до лідерів політичних партій України демократичного спрямування, яке прийняли під час народного віче.

Відтак, у зверненні керівники політичних партій та громадських організацій краю та представники громадськості наголошують, що «вбачають загрозу формування в Україні нинішніми очільниками країни тоталітарної та антиукраїнської за суттю держави, заявляють свій протест політиці репресій, утвердженню тоталітаризму, деукраїнізації України, знедолення більшості населення та спробам сепаратизації Закарпаття. Закликають і вимагають від лідерів демократичних політичних сил України:

1. залишити особисті образи та амбіції у минулому і спільно виступити на захист демократичних та національних цінностей;

2. провести спільну прес-конференцію із запрошенням на неї керівників закордонних дипломатичних місій та журналістів, на якій чітко заявити про свою позицію щодо здійснення сьогоднішньою владою політичних репресій та антинародної політики;

3. продовжити інтенсивну роз’яснювальну роботу серед громадян України щодо здійснення теперішньою владою Януковича-Азарова так званих реформ, які призводять до погіршення соціально-економічного стану простих українців і збагачення олігархів.

«Наразі, ми бачимо, що репресивна машина держави повернулась до практики сталіністів 30-тих років ХХ століття, заарештовуючи усіх, хто може протистояти існуючому клану – від підприємців до політиків. Якщо так триватиме і далі, то об’єктом репресій зможе взагалі стати кожен громадянин, незалежно від національності, суспільного статусу чи майнового стану», – запевняють у зверненні представники націонал-демократичних партій.

Саме тому, відзначення Дня Соборності України 22 січня має стати колективною відповіддю на спроби запустити “змію міжусобиць” між різними частинами України і різними верствами українського населення. «Треба йти у маси, просвітлювати людей, подавати людям нашу правдиву історію і відмітати те, що нам намагаються насадити», – закликали вони.

Довідково.

День Соборності України — свято, яке відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

22 січня 1918 року у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. А 1919 року в цей самий день на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель. Відтак, Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна – з Австоро-Угорської імперії. УНР як незалежна держава постала рівно за рік перед цим. ЗУНР (Західно-Українська Народна Республіка) постала в листопаді 1918 року, і відразу ж розпочався процес об’єднання.

Закарпатська обласна організація УНП