Закарпаття: В Ужгороді показують голуба, який півдоби летить зі швидкістю 130 км/год

В Ужгороді, у приміщенні спортзалу ЗОШ N 2, проходить 3-я Закарпатська регіональна виставка голубів продуктивної та декоративної птиці.
Її організатором став Закарпатський клуб любителів голубів, заснований 31 серпня 2009 року. На сьогодні він нараховує 30 членів і представлений не тільки в обласному центрі, а й у Виноградівському, Великоберезнянському та Хустському районах.

На виставці експонують близько 360 голубів 50-ти порід. Окрім добре відомих: ростовських, краснодарських, полтавських білих – тут можна побачити унікальних птахів з європейським родоводом – віденських, сілезьких, а також голубів німецької та будапештської високольотної породи.

Особливий інтерес у знавців і відвідувачів викликали поштові голуби, яких привіз на виставку знаний у краї голубівник Юрій Гомбош. Його голуб під номером 7779, серед професіоналів вважається справжнім “рекордсменом” польотів на далекі дистанції. Для прикладу, відстань від Дніпропетровська до Ужгорода, а це понад 1600 км, птах пролітає менш як за 12 годин.

За словами голови клубу Степана Зомбора, це вже третя виставка такого масштабу. Її мета – об’єднати любителів живої природи, відродити старовинні породи, показати здобутки області й обмінятися птахами з гостями для подальшого розведення й збереження чистоти породи найунікальніших голубів.

Окрім власне голубів, на виставці, що триватиме два дні, можна побачити чудернацьких декоративних курей, фазанів та іншу птицю. Організатори ж обіцяють, що подібні заходи стануть доброю традицією проведення вільного часу для закарпатців та гостей краю і в майбутньому.

Володимир Ушенко, Укрінформ