25 січня — Тетянин день та 73-та річниця від дня народження В.Висоцького

25 січня православна церква відзначає день пам’яті святої мучениці Татіани. Традиційно Тетянин день святкує студентське співтовариство. Також 25 січня відзначається 73-та річниця від дня народження актора і співака Володимира Висоцького.
У Тетянин день студенти відзначають своє свято, оскільки саме цього дня в 1755 р. російська імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування в Москві університету і двох гімназій. Ім’я Тетяна в перекладі з грецької – “засновниця”.

Свята мучениця Тетяна народилася у знатній римській сім’ї. У той час у всіх областях римської держави відбувалося гоніння християн – їх піддавали тортурам і віддавали на смерть. Свята діва Татіана теж була схоплена язичниками і приведена у храм Аполлона. Її хотіли примусити поклонитися цьому ідолу, але вона відмовилася. Тоді її віддали на суд і муки. Татіана ж, мужньо зазнаючи страждання, молилася за своїх мучителів. Тортури продовжувалися кілька днів. У результаті Тетяні був винесений смертний вирок, і її стратили разом з батьком. Він помер від меча разом зі своєю дочкою за ім’я Христове. Кисть правої руки святої мучениці Тетяни знаходиться в Михайлівському соборі Успенського Києво-Печерського монастиря.

За народним календарем 25 січня – Тетяна водохресна. У народі говорили: “На Тетяну прогляне сонечко рано – до раннього прильоту птахів”, “Сніг на Тетяну – літо дощове”. За старих часів вважали, що жінка, яка народилася в цей день, буває хорошою господинею: “Тетяна і коровай пече, і доріжки по річці б’є, і хоровод веде!”. Народженим у цей день слід носити камінь чорний агат.

Висоцький Володимир Семенович (25 січня 1938 – 25 липня 1980) – російський актор театру і кіно, виконавець авторських пісень, автор кількох прозових творів, заслужений артист РРФСР (1986, посмертно) і лауреат Державної премії СРСР (1987, посмертно). Навчався в Московському інженерно-будівельному інституті (1955-1956 рр.). Закінчив Школу-студію при МХАТ (1960 р.). Був актором Московського театру ім О.С.Пушкіна, Московського театру мініатюр, з 1964 р. – Театру драми і комедії на Таганці. Зіграв у більш ніж 30-ти художніх і телевізійних фільмах (у тому числі “Місце зустрічі змінити не можна”, “Маленькі трагедії”, “Короткі зустрічі”, “Господар тайги”, “Вертикаль”). Лауреат Державної премії СРСР за участь у телесеріалі “Місце зустрічі змінити не можна” й авторське виконання пісень.

У Харкові, біля Палацу спорту, в якому з 27 до 30 травня 1978 р. по дорозі до Одеси на зйомки фільму “Місце зустрічі змінити не можна” В.Висоцький дав кілька концертів, у 2008 р., до 70-річчя з дня народження актора , планувалося встановити пам’ятник.

“STATUS QUO”