Закарпаття: В Ужгороді відкрився спеціальний приймальник для осіб, підданих адміністративному арешту

В Ужгороді на вул.Другетів донедавна діяв міліцейський спецприймальник для осіб, затриманих за бродяжництво та жебрацтво.  Але відколи Конституційний Суд України заборонив міліції затримувати та утримувати “бомжів”, цей заклад  закрили. І от цього тижня спецустанова на вул.Другетів знову запрацювала. Тепер вона  має іншу назву:  спеціальний приймальник для осіб, підданих адміністративному арешту. Це єдиний  такого роду заклад  на всій території Закарпатської області.

Що змінилося  крім  назви? — запитуємо ми в начальника СПУОПАА ВГБ УМВС України в Закарпатській області старшого лейтенанта міліції Миколу Петія.

— Раніше в цій установі утримувалися особи без постійного місця проживання, — зауважує  Микола Петій. — Нині “бомжів” міліція уже не затримує, бо ці люди й без того обездолені, а Україна в цьому питанні дотримується європейських стандартів. “Безхатченками” займатимуться відповідні соціальні служби. Міліція може лише виявляти таких осіб, затримувати і передавати у відповідні соціальні установи. У нашому ж спецприймальнику утримуватимуться (терміном до 15 діб) адмінарештовані за рішенням  суду особи. У цю категорію входять ті, хто вчинив опір працівникам міліції, бешкетники, сімейні дебошири, водії, котрі сіли за кермо в нетверезому стані  та інші.  Теперішня  установа  виконуватиме рішення суду й охоронятиме цих осіб. Раніше  їх  утримували разом з “кримінальниками” в ізоляторах тимчасового тримання, а тепер ця категорія затриманих перейде до нас.

Спецприймальник розрахований на 19 ліжко-місць, працює тут 10 співробітників міліції плюс дві вільнонаймані посади.  Передбачено роздільне утримання чоловіків, жінок, хворих. Тут є свій лікар, а в камерах діють окремі санвузли, телевізори. Водночас заарештованих залучатимуть, як це було за радянських часів,  і на громадських роботах: прибиранні вулиць тощо.

Обслуговуватиме міліцейський спецприймальник  Ужгородське міське управління та райвідділ міліції, Великоберезнянський, Перечинський, а в разі перевантаження ізоляторів тимчасового тримання — і Мукачівський міський та районний відділи міліції.

На відкриття спецприймальника, завітали заступник начальника УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Юрій Марковський, котрий провів інструктаж особового складу, та начальник ВГБ УМВС полковник Василь Швенда. А освятив новий заклад та благословив його особовий склад отець Володимир з УПЦ, який, до речі, є настоятелем храму, котрий діє на території Ужгородського слідчого ізолятора.

Володимир ПАВЛЮХ,
ВЗГ УМВС України в Закарпатській області