МОЗ: Жоден ГМО в Україні не має підстав для легалізації

Жоден генетично модифікований організм в Україні наразі не зареєстрований, тому легальних ГМО в країні бути не може. Про це на брифінгу у вівторок заявив директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.Медведя Микола Проданчук.

Він нагадав, що згідно з українським законодавством, у харчових продуктах може бути використаний лише той ГМО, безпека якого для здоров’я людини доведена.

“Наразі на жоден ГМО в Україні не надані документи, які доводять його безпеку для людини, тому на сьогодні жоден ГМО не має підстав для реєстрації. Якщо в якихось лабораторіях знаходиться ГМО, це свідчить про нелегальне застосування генетично модифікованих організмів”, – сказав М.Проданчук.

Оцінюючи на прохання журналістів кількість нелегальних ГМО в Україні, науковець запевнив, що на ринку харчових продуктів їх “практично немає”.

Микола Проданчук

Він повідомив, що з 3 тис. аналізів на вміст ГМО, виконаних у лабораторії інституту на прохання виробників, лише у 24-х було виявлено ГМО у кількості понад 0,9%. Це була переважно генетично модифікована соя, причому у готових харчових продуктах її знайшли лише одного разу в паніровці імпортованої рибної продукції.

М.Проданчук наголосив, що виробники ставляться до контролю за вмістом ГМО дуже ретельно, оскільки санкції за їх застосування досить серйозні – заборона всієї продукції і штраф на суму її вартості. “Сьогодні, думаю, питання щодо великого обсягу нелегальних ГМО, напевно, немає”, – зазначив еколог.

Він уточнив, що йдеться про ринок харчових продуктів. За словами науковця, окремо існують ринок кормів та сільськогосподарської сировини, які мають “певні загрози”. “Але моніторинг проводиться постійно, і великої загрози нелегального застосування ГМО не виявлено”, – запевнив директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.Медведя.

УКРІНФОРМ