Віктор Погорєлов, мер Ужгорода: “Перехід на автономне опалення має чимало нюансів і наслідків”

“Перед виборами за вказівкою попереднього мера було «відрізано» декілька багатоквартирних будинків від котелень. Ми ж у терміновому порядку відновили опалення там, де це можливо було зробити. Я думаю, що вчасно втрутилися в ситуацію і зробили все, аби сотні квартир посеред зими не залишилися з холодними батареями. Ми пішли на це попри те, що ціна за теплоносії в Ужгороді є дуже високою — одна з найвищих в Україні”, – розповідає Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов.
Перехід на автономне опалення має чимало нюансів і наслідків – тлумачить мер. Зокрема, в багатоповерхівках стали більше користуватися електрообігрівачами, через що електричні мережі, змонтовані ще в радянські часи за старими нормативами, просто не витримують навантажень, так само як і підстанції. “Саме тому сьогодні маємо таку кількість аварій. І нам обов’язково доведеться робити висновки за наслідками цього опалювального сезону, а відтак вдатися до заміни обладнання на підстанціях, кабелів на будинках на більш потужні”,  – каже Віктор Погорєлов.

“Автономізацію” Ужгорода буде продовжено, наголошує мер. І хоча такий стихійний перехід на індивідуальне опалення, який оголосила і розпочала попередня міська влада, призвів до розбалансування системи теплопостачання в місті, наразі шлях один. Великі котельні, які нині обслуговують невелику кількість об’єктів і працюють лише на кілька відсотків своїх потужностей, поступово відключатимуть, оселі переводитимуть на “автономки”. Бюджетні заклади теж мають отримати індивідуальне теплопостачання, як то міні-котельні – це план на найближчі роки.

Міський голова звітує: варто було змінити декілька начальників ЖРЕРів на молодих, як відразу змінилася якість роботи на їх ділянках. “Сподіваюся, це помітив не тільки я, але й ужгородці. Тим часом ми виконуємо свої обіцянки. До прикладу, вже 1100 квартир – у мікрорайоні вул. Академіка Корольова – мають цілодобове водопостачання. Так само за перші два місяці при владі ми змогли фактично безоплатно встановити автономне опалення майже в 70 квартирах найбільш соціально вразливих ужгородців (до речі, за останні 3 роки коштом міста обладнали опаленням лише 15 квартир)”, – розповідає міський голова. Ця робота триватиме, адже в місті без опалення іще залишається багато помешкань. Підготовка до наступного опалювального сезону почнеться одразу по завершенні цього, ще під час якого комунальники отримали завдання виокремити найбільш проблемні питання та визначитися щодо майбутньої оптимізації теплопостачання в місті, – повідомили у прес-службі Ужгородської міської ради.