Закарпатські заробітчани їдуть за кордон на свій страх і ризик

Більшість великих підприємств Закарпатської області розташовані в Ужгороді або поблизу обласного центру. А жителям віддалених сіл і селищ, особливо тих, що розташовані в гірських районах, знайти роботу взагалі нереально. Тут люди заробляють тим, що продають гриби і ягоди в сезон, вирощують і продають домашню живність.
І всі, у кого є можливість, масово виїжджають на заробітки за кордон: у Чехію, Росію, Іспанію, Португалію і навіть далекі США. Переважно заробітчани їдуть туди нелегально, на свій страх і ризик – не маючи жодних гарантій вдалого працевлаштування.

– Знайомий порадив їхати до Москви, мовляв, там можна непогано заробити. Обіцяв спочатку 1000 доларів на місяць. Я зважився, виходу іншого не було – вдома дружина, двоє дітей, – розповів «ВВ» 43-річний Юрій Стасьо з Ужгорода. Столяр за фахом, чоловік багато років працював на деревообробних підприємствах регіону. Але коли кілька років тому його скоротили, вирушив на міські будови.

У Москві Юрій не пропрацював і двох місяців: працювали там іноді по 15-20 годин на добу, недоїдали і недосипали, а в результаті отримали тільки половину обіцяної суми. І нічого з такого «роботодавця» не візьмеш: він чудово розуміє, що має справу з нелегалами, а значить, може і не тримати свого слова.

Після повернення Юрій на ходу освоював спеціальність будівельника-різноробочого. Навчився штукатурити… Але останні три місяці і такої роботи немає – населення убожіє, люди і не думають про ремонти.

Подібних історій у регіоні не злічити. В обласному центрі зайнятості «ВВ» розповіли, що зараз зареєстровано близько 1000 вільних вакансій. Більшість пропонованих робочих місць – на підприємствах обласного центру та деяких інших міст і райцентрів. Але при цьому на одне робоче місце претендують 13 безробітних!..

Віра СУБОТІНА, газета «Вечірні Вісті»