Покарання пенею. Чим воно загрожує?

Чиновники пообіцяли: незабаром за невчасну оплату послуг ЖКГ штрафуватимуть. “Главред” з’ясовував, коли застосовуватимуться каральні заходи, і в яких масштабах.
Напередодні 20 січня – першого “прикордонного” часу оплати квитанцій ЖКГ в 2011 році – в ощадкасах було “темно” від кількості людей в чергах, які хотіли якнайшвидше сплатити комунальні квитанції. Українці бояться пені, але суть питання як і раніше нікому не зрозуміла.

Як пояснили “Главреду” в Міністерстві ЖКГ України, інформацію про нарахування пені надати неможливо, оскільки засідання робочої групи, що обговорює порядок її нарахування і внесення змін в закон про житлово- комунальні послуги, триває. Коли воно закінчиться, теж ніхто не знає.

Передбачається, що пеня повинна становити 0,01% за кожен день прострочення оплати. При цьому ні розмір ставки пені, ні механізм її нарахування в законі не прописаний. У самій цифрі 0,01 немає нічого дивного. До 1996 року вже нараховувалася пеня у розмірі 0,01% за кожен день прострочення, але не більша за саму заборгованість.

Важливий нюанс: Верховна Рада заборонила стягувати пеню в 1996 році у зв’язку з масовими затримками виплати заробітних плат і пенсій. Зараз зарплати теж затримують, але поки не зрозуміло: чи врахують цей факт в ешелонах влади?

Механізм штрафування – поки таємниця

“Механізм нарахування пені буде досить жорсткий, стимулюватиме платити вчасно. Особливо це стосується бюджетних організацій, які не поспішають вчасно сплачувати рахунки, – прогнозує Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень. – Гадаю, пеня застосовуватиметься досить широко і в підсумку становитиме не кілька відсотків на рік, а кілька відсотків на місяць. А вірогідність того, що від цієї ініціативи відмовляться, – мала. Якщо у нас не відмовилися від підвищення цін на газ, то малоймовірно, що відмовляться від пені. Хто стане першими жертвами штрафів? Є надія, що багаті. Досить часто саме спроможні громадяни платять невчасно”.

Як розповідає Олексій Кучеренко, екс-міністр з питань житлово-комунального господарства, його знайомий живе в солідному будинку на вулиці Паторжинського в центрі Києві. Жителі цього будинку відомі своєю заможністю, але що цікаво: половина мешканців комунальні квитанції вчасно не оплачують. Вже накопичилися борги по 20-50 тисяч гривень. Більш того, мешканці винайшли “ноу-хау”: за певний хабар борги їм просто списують…

“Від пені в Україні вже точно не відмовляться. А який механізм її нарахування нам запропонують? Я говорив з юристами, у них немає однозначної відповіді – надто багато непростих юридичних нюансів навколо питання про нарахування пені, – пояснює Олексій Кучеренко. – Але, чесно кажучи, пеня у розмірі 0,01% – це взагалі не пеня. Щоб платили дисципліновано, пеня повинна бути вагомим аргументом. А з поверненням штрафів потрібно створити і дієву систему захисту споживачів. Потрібно жорстко змусити монополістів зі сфери ЖКГ перераховувати споживачам плату за ненадані послуги. Якщо в будинку немає тепла, температура води не відповідає нормі – будь ласка, оформіть перерахунок… До речі, сьогодні я розглядаю пеню не як негатив, а як позитив. Її введення викличе у людей дуже серйозну активність. Споживачі почнуть ставити питання: “А за що ми платимо? Чому у нас не прибирають в під’їздах, як написано в угоді? Чому не роблять ремонти?” Це буде дуже потужний імпульс для розвитку громадянського суспільства”.

“Пільговий тариф” – це прихована пеня

Натомість у Києві з’явилася ідея так званих “пільгових тарифів на оплату послуг ЖКГ для пунктуальних громадян. Глава КМДА Олександр Попов доручив Головному управлінню житлового господарства спільно з Головним управлінням з питань цінової політики підготувати проект розпорядження щодо встановлення пільгового тарифу на житлово-комунальні послуги і порядок його нарахування для громадян, які оплачуватимуть квитанції до 20 числа кожного місяця.

Наскільки пільги виявляться істотними? За заявами КМДА на початок січня, “зразкові громадяни” платитимуть менше на 6% за опалення і гаряче водопостачання і менше на 10% – за утримання будинків і прибудинкових територій. За останніми даними, пільга за оплату послуг ЖКГ в цілому може становити 10%.

А ось пільги в цифрах: вартість централізованого опалення для населення зросте з 2,26 грн до 2,90 грн – у разі оплати до 20 числа, і 3,10 грн – після 20 числа. Тариф на гарячу воду збільшиться з 11,75 грн до 14,68 грн/кубометр (до 20 числа) і 15,53 грн (після 20 числа). Щоправда, зараз встановлення розміру тарифів залежно від часу їх оплати суперечить вітчизняному законодавству…

Як зазначають експерти, фактично введення двох тарифів – зниженого і підвищеного – це та ж сама пеня, тільки прихована. Але радує сам підхід: психологічно “пільгові тарифи” сприймаються населенням легше – мало не як прояв демократії, а суть та сама.

“Якщо вважати, що справжня ціна – це ціна зі знижкою, то, так, у цьому разі можна стверджувати, що “пільгові тарифи” – це прихована пеня. У будь-якому випадку добре, що є різні ціни, що у людей є вибір”, – вважає Олександр Жолудь.

А ось Блок Віталія Кличка заявляє, що з введенням “пільгового” режиму оплати квитанцій столична влада намагається відвернути увагу від необгрунтованого підвищення тарифів і вводить людей в оману. Більш того, прихована пеня буде навіть вища від загальноприйнятної: треба буде платити 10% замість 3%.

ЖКГ допоможе управляти державою

Як зазначає Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова, рішення про стягування пені тільки ускладнить і без того непросту ситуацію в суспільстві. Якщо людям нічим платити, то від посилення на них тиску гроші не з’являться. І треба “не забувати” говорити про те, що українським громадянам затримують виплати зарплат. “Я допускаю, що зарплату не платять одним, а послуги ЖКГ не сплачують інші, але в даному випадку це не має значення”, – говорить експерт.
А якщо уважно вивчити дані про заборгованість населення, то з’ясується, що в цілому українці досить дисципліновано оплачують всі рахунки. Якщо, звичайно, не звертати уваги на дані міста Севастополя – лідера несплат. Виходить, весь “сир-бор” навколо введення пені – це, по-перше, нагнітання страху, а по-друге, застережний захід для тих, хто не поспішатиме оплачувати нові комунальні тарифи. А страх, як відомо, – дієвий важіль для управління країною.

Ua.glavred.info