Ужгород: Про що поскаржилися інвестори “губернатору” Закарпаття Олександру Ледиді

У вівторок, 25 січня, під головуванням керівника області Олександра Ледиди відбулась нарада щодо проблемних питань суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Знайти компроміс намагались митні органи та керівники підприємств з іноземними інвестиціями. У нараді також взяли участь голова Закарпатської облради Іван Балога та заступник голови обласної адміністрації Володимир Гоблик.
Затримка вантажів з давальницькою сировиною та тривале проведення хімічних аналізів вищезгаданої продукції – ось головні питання, які стають каменем спотикання у співпраці митників та підприємців. З офіційними листами та проханнями розібратись у ситуації до обласної влади звернулись керівники 6 підприємств з іноземними інвестиціями. Зокрема, ТОВ «Гроклін-Карпати», ТОВ “Берег-Кабель Гмбх”, ЗАТ «Берегівський радіозавод». Керівники підприємств скаржаться: невчасне оформлення вантажів з давальницькою сировиною, їх затримка для аналізів, що може тривати кілька тижнів, тягне за собою штрафні санкції та втрату довіри клієнта.
Митники на звинувачення у надмірній прискіпливості відповідають цифрами:
– З початку року митною службою в області було оформлено понад 1000 декларацій. У 12 випадках було дано відмову через помилки в оформленні. Тільки 6 було направлено на додаткову перевірку, і в чотирьох з них ми виявили, що документи містять неправдиву інформацію, – доповів т.в.о. заступника начальника Чопської митниці Михайло Дуран. До того ж, запевняють митники, ці нечисленні перевірки не впливають на показники роботи митних органів, а продиктовані необхідністю і відбуваються у законодавчому полі.
– Є проблема – маємо її вирішувати. Спільно. Тим більше, Президент України вимагає особливо толерантного ставлення до інвестора. З іншого боку, треба розуміти – митники також виконують свою роботу на основі закону. Тож давайте шукати компроміс. Якщо необхідно, вирішуйте проблему у кожному випадку окремо, шукайте правильний підхід так, щоб всі могли ефективно виконувати свою роботу, – звернувся до присутніх очільник Закарпаття Олександр Ледида.
Митники та підприємці домовились: по кожному з проблемних випадків, які є сьогодні, знайти оптимальне рішення упродовж кількох днів.

Прес-центр ОДА