В Україні не зареєстровано жодного ГМО

На сьогодні жоден із генномодифікованих організмів в Україні не зареєстрований.

Про це повідомив директор інституту екогігієни і токсикології імені Медведя Микола Проданчук.

Директор Інституту екогігієни і токсикології імені Л.І.Медведя Микола ПроданчукВін зазначив, що в 2009 році була подана одна заявка щодо можливості державної реєстрації генетично модифікованої сої. Проте заявка була відхилена через недостатність даних щодо безпеки для здоров’я людини.

Таким чином, на ринку України не може бути легальних ГМО. “Основою державної політики в галузі поводження з ГМО є пріоритетність збереження здоров’я людини і охорони навколишнього середовища і забезпечення заходів щодо дотримання біологічної і генетичної безпеки”, – зазначив Проданчук.

Тому в Україні забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації. МОЗ України також затверджено перелік харчових продуктів, які контролюються на вміст ГМО.

Сьогодні в багатьох країнах світу зареєстровані і в промислових масштабах виробляються ГМО-джерела харчових продуктів досить невеликої кількості культур. У першу чергу, це соя, кукурудза та ріпак, рідше – томати і картопля. Існують також й інші культури, які свого часу були генетично модифіковані, проте з різних причин не отримали широкого розповсюдження.

finance.ua