Експерти відзначають згортання демократії за перший рік президентства Януковича

Згортання демократії, встановлення авторитарного режиму і нездорові відносини з опозицією. Таким експерти і політики бачать перший рік президентства Віктора Януковича.
Найбільше політологи занепокоєні політичними переслідуваннями, арештами активістів Податкового Майдану, посиленням цензури і непрозорою роботою влади.

“Україна все більше і більше виокремлюється з європейського загальнодемократичного тла і перетворюється поступово на такий собі латиноамериканський взірець з всевладдям олігархічних кланів і лише з ілюзією демократичних процесів”, – каже народний депутат, фракція НУ-НС Олесь Доній.

Непорозуміння між владою й опозицією зрештою позначились і на роботі Верховної Ради. Дійшло до масового побиття політичних опонентів. Як наслідок – експерти заговорили про остаточний занепад Українського парламентаризму. Утім політологи упевнені у тому, що Верховна Рада перестала виконувати свої функції, винна не лише влада, а й опозиція.

“Хто несе відповідальність за персональний склад списків в “Нашій Україні” і БЮТі? Персонально Ющенко, персонально Тимошенко. Не треба було погоджуватись балотуватися з тими, хто потім голосував нам за “газо-флотські” домовленості”, – каже політолог Костянтин Матвієнко.

Куди більших успіхів за правління Януковича країна досягла у зовнішньополітичній сфері, вважають експерти. Його візити на Захід і на Схід називають доволі ефективними. Та на тлі загального поліпшення відносин з Росією, харківські угоди, які продовжили перебування російського флоту в Криму на 25 років, політологи схильні вважати програшними для України.

“Не змінена формула ціни на газ. Саме у цьому головний програш української сторони. А втрати, скажімо так, геополітичного маневру по Чорноморському флоту, вони були очевидні і тоді. Отже тут баланс дуже неоднозначний”, – каже політолог Володимир Фесенко.

Загалом же зовнішню політику за Президента Януковича політологи називають прагматичною. Глава держави продовжує декларувати курс на євроінтеграцію і розвиває перспективні для України відносини з Японією і Китаєм.