Україна-Угорщина: Гуманітарний аспект прикордонної співпраці (ФОТО)

У четвер, 27 січня, в Ужгороді відбувся міжнародний круглий стіл на тему «Розвиток гуманітарного співробітництва в українсько-угорському прикордонному регіоні: аналіз, оцінки». Участь у заході взяли освітяни та дипломати Угорщини і України, експерти з міжнародних відносин, представники місцевої влади. Відкривав конференцію заступник голови облдержадміністрації Іван Качур.
Насамперед заступник голови облдержадміністрації Іван Качур відзначив:  відносини між нашими країнами розвиваються доволі динамічно, відтак це проектується й на рівень прикордонної співпраці. Так, на Закарпатті угорська меншина вільно користується рідною мовою в навчальних закладах. В 97-ми школах вчаться майже 20 тисяч дітей. В місцях компактного проживання угорців діють 93 бібліотеки та 76 клубів. Щодо вищої освіти, то в УжНУ функціонує гуманітарно-природничий факультет з угорською мовою навчання. Також в області підготовкою фахівців займається й Закарпатський угорський інститут ім. Ференці Ракоці.
– На грудневій зустрічі Президентів України та Угорщини було заявлено про інтенсифікацію двостороннього діалогу. Закарпаття має напрацьовані тісні контакти з областями Саболч-Сотмар та Гевеш, є розуміння того, як нам рухатися далі, – відзначив Іван Качур. – Подібні міжнародні зустрічі дозволяють експертам вивчити проблемні аспекти у відносинах і запропонувати шляхи їх вирішення.
Іштван Товт, консул Угорської Республіки в Берегові заявив, що сторони надають важливого значення питанням забезпечення прав національних меншин, які проживають в Україні та Угорщині. Це питання традиційно  одним з пріоритетних у двосторонньому співробітництві, адже  обумовлено проживанням на території України чисельної угорської національної меншини – близько 150 тисяч осіб, а також в Угорщині – української меншини – понад 5 тисяч осіб.
Під час круглого столу заступник голови облдержадміністрації Іван Качур вручив комплекти книг для кафедр україністики Будапештського університету та Ніредьгазської вищої школи.
За результатами засідання фахівці планують розробити рекомендації для  відповідних інституцій двох країн.

Прес-центр ОДА