Україну “окупують” трудові мігранти з Азії та Африки

Щоб уникнути дефіциту робочої сили Україні потрібно задуматися про залучення трудових ресурсів. Прогнозують, що до 2025 року може бути дефіцит працівників.
“У працездатний вік вступить нечисленне покоління, народжене в кінці дев’яностих, а вийде з нього куди більше людей. Так що без трудових мігрантів з країн не обійтися. Тому краще починати їх залучення з Африки і Південно-Східної Азії зараз, малими партіями, інтегруючи їх у суспільство”, – заявив Олексій Позняк, завідувач відділом міграційних досліджень Інституту демографії та соціологічних досліджень НАН України.

За його словами, найактивніший відтік робочої сили за кордон спостерігається на Закарпатті. Однак найвищі темпи падіння чисельності населення все ж таки не на заході, а в декількох центральних і північних областях.

Особливу тривогу викликає Чернігівська область. За нею – Сумська, Кіровоградська, Луганська. За середнім варіантом прогнозу, якщо до 2025 року Україна в цілому “зменшиться” на 5-7%, то перелічені області – на 18-20%.

“В обласних центрах втрати виявляться менше, а чим глибше в провінцію, тим пустельніше… Так що загроза українського обезлюднення територій, на жаль, не вигадка і не страшилка. Там зможе оселитися будь-хто” – додав Позняк.

“Сегодня”