Закарпаття: На Солотвинському солеруднику відбулася урядова нарада під головуванням міністра МНС Віктора Балоги (ФОТО)

У четвер, 27 січня, біля карстових проваль ДП «Солотвинський солерудник» засідала Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Нарада проходила під головуванням Міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги. Участь у засіданні взяли також і керівник Закарпаття Олександр Ледида, його перший заступник Іван Бушко, представники міністерств агрополітики, екології та природних ресурсів, охорони здоров’я та інших.

Одразу по приїзді високопосадовці оглянули масштаб катастрофи – пройшли від території найбільшого карстового провалля сьомої шахти до провалля поблизу місцевої розподільчої електропідстанції. Саме це, зі слів Міністра МНС Віктора Балоги, і було одним із завдань: засідання комісії вирішили провести на території солерудника, аби урядовці на власні очі побачили масштаби катастрофи:
– Тільки так члени комісії зможуть наочно оцінити ситуацію, щоб кожен зрозумів – це дійсно проблема державного рівня. Усі питання, які перед нами сьогодні постали, думаю, ми знімемо протягом 2-3 місяців з моменту початку робіт.
Нагадаємо, за висновками фахівців, подальша експлуатація соляних ресурсів Солотвинського солерудника  та надання послуг алергологічним лікарням у нинішній ситуації є неможливим через неконтрольований процес затоплення гірничих виробок. Тож першим пунктом рішення комісії стало залучення науково-дослідних інститутів, а Закарпатська облдержадміністрація спільно із зацікавленими центральними органами виконавчої влади мають підготувати проект Державної програми розв’язання екологічних, соціальних та виробничих проблем смт. Солотвино на 2012-2014 роки:
– Фінансування йтиме з державного бюджету. Але обласна влада буде володіти ситуацією щодо використання кожної копійки цих грошей, – зауважив керівник краю Олександр Ледида.
Також у Солотвині, у безпечному місці, збудують нове підземне відділення алергологічної лікарні. Якщо все йтиме за планом, будівництво розпочнуть ще цього року.

Довідково: У зоні небезпеки через неконтрольовані зсувні геологічні процеси на території солерудника сьогодні опинились 292 житлових будинки, де мешкає понад 1250 людей, 2 загальноосвітні школи, місцеві лікарня та поліклініка.  Останнє небезпечне провалля об’ємом близько 3 тис. куб. метрів утворилося у грудні 2010 року. Край карстового провалля наблизився до центральної розподільчої електропідстанції. Існує реальна загроза її руйнування. Це призведе до припинення водопостачання та порушення нормальних умов життя понад 7,5 тис. місцевих жителів.

Прес-центр ОДА